EVOLUŢIA PREŢURILOR în 2015/ Carburant mai ieftin, gaze mai scumpe

EVOLUŢIA PREŢURILOR în 2015/ Carburant mai ieftin, gaze mai scumpe
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Deşi se anunţaseră scumpiri majore, preţurile principalelor utilităţi au rămas în general constante * Preţul carburanţilor a scăzut, pe final de an, cu aproape un leu faţă de ianuarie 2015 * La gaze naturale, se anunţă scumpiri în perioada 2016-2020, în timp ce preţul curentului electric poate scădea cu şase procente


Dacă la finalul anului 2014 se anunţau, pe alocuri, scumpiri de preţ la benzină, motorină, GPL (gaz petrolier lichefiat), gaze naturale sau curent electric, fie din cauza vreunei supraaccize, fie din cauza altor taxe pe care ar urma să le introducă guvernul, 2015 a fost un an totuşi blând pentru plătitorii de taxe din România. Contrar aşteptărilor, preţul carburanţilor a intrat într-un picaj serios, pe finalul anului, în timp ce preţul gazelor şi al energiei electrice a rămas, în mare, constant.

Decembrie 2015, minimul preţului benzinei

În luna ianuarie, un litru de benzină costa, în majoritatea staţiilor de alimentare din ţară, 5,78 lei, iar şoferii se aşteptau la preţuri din ce în ce mai mari. Benzina avea potenţialul să ajungă la peste 7 lei litrul, un maxim istoric, dacă evoluţiile cotaţiilor internaţionale, ale cursului de schimb şi ale taxelor s-ar fi transpus în totalitate în preţul carburantului de pe piaţa locală. În paralel, motorina putea ajunge la peste 6 lei.

Drămuitul banilor, însă, s-a dovedit a nu fi atât de greu, dat fiind că, aproape lună de lună, acest preţ s-a diminuat. Cu toate astea, faptul că preţul la pompă a scăzut, în loc să crească, nu a fost o dovadă de generozitate a proprietarilor de benzinării, ci o mişcare strategică, dat fiind că un preţ de 7 lei pe litru ar fi scăzut drastic vânzările.

La jumătatea anului, în luna iulie, se înregistra o valoare de 5,56 lei pentru un litru de benzină, o ieftinire cu ceva mai mult de 20 de bani, iar optimismul şoferilor creştea, dat fiind că erau, în continuare, anunţate ieftiniri. Minimul absolut al anului este înregistrat actualmente, la final de decembrie, când un litru de benzină costă, la mai toate staţiile de alimentare, 4,64 lei, ceea ce înseamnă că niciun şofer nu este nevoit să scoată din buzunar mai mult de 250 de lei pentru un plin.

Şi motorina a înregistrat scăderi semnificative, de la 5,30 lei în ianuarie, la 4,45 lei în staţiile Petrom din ţară, în luna decembrie. Există şi staţii unde preţul motorinei este în continuare ridicat, ajungând chiar şi la 5,11 lei, însă oricum este mai ieftin decât în ianuarie 2015.

Preţul electricităţii rămâne constant

Conform unei analize întocmite de economica.net, la sfârşitul anului 2014, ANRE estima că preţul energiei electrice pentru populaţie va rămâne neschimbat în 2015 - 0,155 de lei/KWh, fără marja de distribuţie şi furnizare. Şi aşa s-a şi întâmplat. La finalul lunii octombrie, un kilowatt oră costa, cu TVA, componenta de piaţă concurenţială 50 la sută, accize, certificate verzi şi contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă, 0,5644 lei, cu 0,50 de bani mai mult decât în luna iulie, când preţul era 0,5592 lei per kwh.

În 2016, preţurile pot deveni şi mai bune, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, din luna noiembrie, care spunea că tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu cinci sau şase procente, dat fiind că la 1 ianuarie 2016 se va înregistra o scădere cu zece procente a tarifului de distribuţie.

De asemenea, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a afirmat, pentru economica.net, tot în noiembrie, că se aşteaptă o reducere a preţurilor individuale pentru cei 38 de producători de energie termică şi că scăderea va fi în medie cu 4 la sută, la care se vor aplica tarifele de transport şi distribuţie, precum şi elementele de subvenţionare ale fiecărui consiliu municipal, fiind astfel determinat preţul final de facturare.

Ce se va întâmpla, însă, rămâne de văzut pe facturile de energie electrică de anul viitor.

La gaze s-au înregistrat creşteri majore

Conform unei hotărâri de guvern de la mijlocul anului, s-a hotărât că de la 1 iulie 2015, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cât era la acea dată.

Noul calendar de liberalizare a preţului de achiziţie a gazelor naturale a fost aprobat pentru perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2021, şi prevede că majorarea va fi anuală până în 2017, când se va ajunge la preţul de 72 lei/MWh. Şi ulterior sunt aşteptate majorări, astfel că în 2018 preţul de achiziţie a gazelor naturale poate fi de 78 lei/MWh, în 2019 de 84 lei/MWh, iar în 2020 va ajunge la 90 lei/MWh.

Actualmente, un metru cub de gaz pentru consumatorii casnici costă, în medie, 1,24 lei, însă valoarea aceasta va creşte în următorii ani, proporţional cu liberalizarea costului pe MWh.

Citit 16499 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.