Statistic, au CRESCUT CHELTUIELILE pe cap de locuitor

Statistic, au CRESCUT CHELTUIELILE pe cap de locuitor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform unui comunicat de presă emis de Institutul Naţional de Statistică (INS), cheltuielile pe familie au crescut cu 2,88 la sută în al treilea trimestru al anului 2015, la nivel naţional, ajungând la 2.351 de lei pe lună.

"Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul III 2015, în medie, de 2.351 de lei lunar pe gospodărie (886 de lei pe persoană) şi au reprezentat 86,7 la sută din nivelul veniturilor totale. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.430 lei lunar pe gospodărie (916 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 283 lei lunar pe gospodărie (107 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (57,6 la sută din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23,5 la sută), veniturile din agricultură (3,4 la sută), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5 la sută) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2 la sută). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (10,4 la sută), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1 la sută)", informează INS.

Pe ce aruncă românii bani

Principalele scopuri în care românii îşi cheltuie banii sunt consumul de bunuri alimentare sau nealimentare, pentru servicii şi transferuri către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi pe hrana animalelor, plata muncii pentru întreţinerea gospodăriei, servicii veterinare etc.

"Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7 la sută). Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2015, în medie, 37,6 la sută din consumul gospodăriilor", mai spune documentul citat.

Statistici generoase într-un oraş cu rată mare a şomajului

Conform ultimelor date furnizate de AJOFM privind rata şomajului, Galaţiul încă mai are aproximativ 18.000 de şomeri înregistraţi şi alte câteva mii care nu sunt în sistem. Pentru cei care au loc de muncă, salariul majoritar este cel de 1.000 de lei pe lună, pe alocuri 1.300-1.400 lei, unde sunt şi bonuri de masă, ceea ce înseamnă că statisticile se aplică mai puţin în urbea de la Dunăre. Asta cel puţin, la nivel declarativ, având în vedere că gălăţenii se plâng constant de lipsa locurilor de muncă. Cu toate acestea, însă, supermarketurile sunt mereu pline de cumpărători.

Citit 2093 ori Ultima modificare Duminică, 10 Ianuarie 2016 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.