Doar 8 la sută dintre PARCURILE EOLIENE promise au fost realizate

Doar 8 la sută dintre PARCURILE EOLIENE promise au fost realizate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Conform unui raport întocmit de compania Transelectrica, în ceea ce priveşte energia eoliană, Galaţiul se află abia pe locul 9 în ţară, cu o putere instalată de 166 MW, la mare distanţă de liderul Constanţa, care are o capacitate instalată de 1.639 MW.

Deşi în judeţul Galaţi au fost anunţate zeci de investiţii în domeniul energiei eoliene de-a lungul anilor, care ar fi trebuit să ne aducă o capacitate instalată de aproximativ 1.400 MW, doar 8 la sută dintre acestea au fost realizate.

În perioada de vârf a investiţiilor în aceste parcuri eoliene, la fiecare MW/h produs, producătorul primea două certificate verzi, însumând valoarea de 116 euro. Cu toate acestea, încurajarea investiţiilor în parcuri eoliene a avut un efect negativ asupra marii industrii, dat fiind că puţinele companii industriale rămase la noi în ţară ajunseseră să plătească cam 80 de dolari pe un MW/h, în medie, în timp ce concurenţa plătea 50 de dolari în Germania sau 40 de dolari în SUA pentru un MW/h. Măsura de reducere a cuantumului „certificatelor verzi” a fost adoptată de Comisia Europeană, pentru susținerea companiilor europene în competiția pe piețele internaționale şi ulterior a fost adoptată de guvernul de la Bucureşti. Efectul a fost reducerea investiţiilor în parcuri eoliene. Explicaţia a fost oferită de conducerea Electrica SA când a anunţat renunţarea la investiţii de 50 milioane euro într-un parc de 45 MW, pe care voia să-l construiască la Frumuşiţa: "Reevaluăm aceste proiecte, după ce sprijinul acordat de stat a fost diminuat", explica Ioan Roşca, director general al Electrica.

În acest moment, cel mai mare parc eolian din judeţul Galaţi este în comuna Corni. Respectivul parc este format din 35 de turbine şi are o putere instalată de 70 MW.

Citit 1896 ori Ultima modificare Duminică, 10 Ianuarie 2016 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.