Scheme de SPRIJIN FINANCIAR pentru mediul de afaceri. Ce oportunităţi au IMM-urile
Foto: Sursa foto: Internet

Scheme de SPRIJIN FINANCIAR pentru mediul de afaceri. Ce oportunităţi au IMM-urile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Au fost aprobate primele patru scheme de minimis pe 2016 destinate dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii * Bani pentru dezvoltarea comerţului şi serviciilor, sprijinirea întreprinzătorilor debutanţi şi a femeilor de afaceri, precum şi pentru participarea la târguri de afaceri


Patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii au fost aprobate în ultima şedinţă a Executivului. Acestea ar urma să fie primele din cele zece programe naţionale adresate întreprinzătorilor în acest an, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Cele patru scheme de minimis aprobate sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

"Noutatea faţă de anii anteriori adusă implementării acestor programe finanţate de la bugetul de stat, în vederea sprijinirii înfiinţării şi dezvoltării sectorului IMM în Romania, este de natură să simplifice accesul la finanţare al întreprinzătorilor, oferindu-le acestora, pe lângă posibilitatea completării online a planurilor de afaceri sau de investiţii, evaluarea electronică şi în timp real, caracteristici comune cu anii anteriori, şi posibilitatea de a urca în aplicaţia informatică de înscriere toată documentaţia administrativă de care funcţionarii publici au nevoie la verificarea veridicităţii informaţiilor. În alţi ani, aceste documentaţii se depuneau la Oficiile teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie în format fizic", precizează Ministerul Economiei.

Schemele de minimis iniţiate de Ministerul Economiei şi gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie sunt elaborate pentru acest an, cu posibilitatea prelungirii pe următorii ani.

Ce scheme de minimis au fost lansate

"Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă" are un buget alocat de 21,049 milioane de lei în acest an, fiind estimat un număr de aproximativ 156 de beneficiari. Schema de finanţare vizează o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.

"Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri" are un buget alocat de 22,7 milioane de lei în acest an, estimându-se minimum 501 beneficiari. Schema de finanțare prevede alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50 la sută, dar nu mai mult de 10.000 de euro, echivalent în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

"Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii" are în 2016 un buget de 500.000 de lei, preconizându-se minimum 10 beneficiari. Schema de finanţare pentru acest program are în vedere o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 de lei.

"Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor" are anul acesta un buget de 3 milioane de lei, estimându-se un număr de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program. Schema de finanţare a acestui program vizează o alocație financiară nerambursabilă pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participării la o serie de târguri dedicate mediului de afaceri.

Guvernul preconizează ca efecte ale implementării schemelor de minimis pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor creşterea numărului întreprinderilor mici şi mijlocii nou înfiinţate şi creşterea numărului locurilor de muncă nou create şi menţinute cel puţin până în 2019.

Citit 1722 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2016 03:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.