Producătorii români trebuie să umple supermarketurile

Producătorii români trebuie să umple supermarketurile
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele Klaus Johhanis a promulgat legea care îi obligă pe marii retaileri să îşi procure cel puţin 51 la sută din marfa alimentară de la producătorii autohtoni. Dacă vom vedea sau nu minunea întâmplându-se, rămâne de văzut. Mai e încă mult până departe. Trebuie să treacă şase luni de la publicarea actului normativ în Monitorului Oficial ca majoritatea prevederilor să intre în vigoare. În plus, în acest timp, Guvernul trebuie să elaboreze şi să publice norme de aplicare. Totuşi, după publicarea în Monitorul Oficial a textului de lege promulgat ieri de preşedinte - deci peste doar câteva zile - se vor produce primele schimbări.

Spre exemplu, una dintre schimbările aşteptate pentru zilele următoare vizează modul în care se va calcula preţului de raft al unui aliment. Mai exact, acest preţ va trebui să constea în preţul la care comerciantul a cumpărat alimentul de la producător, la care se adaugă adaosul comercial. Vor dispărea diversele taxe (de raft, de servicii etc.) pe care supermarketul i le percepea producătorului, încurajându-i astfel pe cei mari şi blocându-le accesul la raft celor medii şi mici. Aceeaşi lege le impune supermarketurilor să creeze spaţii distincte pentru mărfurile autohtone şi să organizeze evenimente de promovare a mărfurilor producătorului român. Frecvenţa acestor evenimente va fi stabilită prin hotărâre de Consiliu Local, potrivit prevederilor legii.

Ce efecte va avea legea, rămâne să vedem. Pe de o parte, producătorilor români le va fi destul de greu să acopere necesarul de marfă din supermarket. Spre exemplu, sectorul legume-fructe nu este suficient de organizat încât să poată asigura, pe timp de iarnă, stocarea integrală a producţiei, astfel încât să poată alimenta şi pe timp de iarnă pieţele locale de desfacere. Pe de altă parte, fermierii din ţările europene dezvoltate se plâng că, anual, aruncă tone de legume şi fructe sănătoase şi gustoase, dar pe care supermarketul le refuză, pe motiv că nu au forma perfectă. Or, fermierii din Vest se confruntă cu astfel de probleme cu toate că au acces la material săditor mai minuţios pregătit decât al nostru şi folosesc tehnologie mai scumpă decât cea la care au acces cei mai mulţi dintre români.

Cu păreri ale fermierilor gălăţeni legate de acest subiect vom reveni, în ediţiile următoare.

Citit 2156 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2016 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.