Piaţa Centrală | Târgul de Toamnă vă aşteaptă cu de toate azi şi mâine

Piaţa Centrală | Târgul de Toamnă vă aşteaptă cu de toate azi şi mâine
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Târgul de Toamnă din acest an s-a deschis, ieri dimineaţă, în Piaţa Centrală. Au venit la inaugurare şi politicieni, dar mai puţin ca alte dăţi. Ceea ce nu-i rău, având în vedere că şi de această dată, din câţi au fost, puţini aveau realmente de-a face cu agricultura sau industria alimentară. Sunt însă bunătăţi din belşug, în piaţă, iar pe alocuri preţurile sunt chiar mai mici decât ne-am fi aşteptat. Nu lipsesc nici grătarele şi nici veselia cu iz folcloric, din zona amenajată pentru grătare.

Parada fără primar

Primarul Ionuţ Pucheanu era, ieri dimineaţă, într-o deplasare în străinătate, aşa că a condus parada de deschidere a Târgului de Toamnă preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, alături de directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia. Au fost, bineînţeles, prezenţi şi directorul Direcţiei Agricole, Marius Mihăilă şi cel al Camerei Agricole, Maricel Floricel Dima.
Tăierea panglicii s-a făcut repede. Alaiul inaugural - care în alţi ani era atât de lung încât se încurca printre tarabe şi se pierdea într-o îmbulzeală generală cu pensionarii veniţi să facă piaţa - a fost, în acest an, scurt. Au venit şi câţiva consilieri locali şi judeţeni, dar nu ca alte dăţi. Ba, au fost şi directori din administraţia instituţiilor cu specific agricol care doar au venit, s-au uitat un pic, au schimbat câteva vorbe şi au plecat.

Ce-i de cumpărat, la târg?

E mai puţin important care politicieni au venit la târgul de toamnă, ce glume de partid au făcut şi ce le-a plăcut mai mult, din ce au degustat. Contează mai mult ce găsim de cumpărat, la cei circa 250 de producători. Am remarcat prezenţa unui nou grup de producători din zona Brateşului, Dinamic Leg, care au adus legume la preţ de fermă. Morcovul costa un leu, la fel ca şi ceapa. Despre cine sunt aceşti producători, o să vă spunem mai multe, în ediţiile viitoare. Că tare frumos ar mai fi să avem produse la astfel de preţuri, tot anul! Am întâlnit şi mulţi legumicultori şi producători de fructe de prin tot judeţul care fac parte din Asociaţia Producătorilor Agricoli.
Printre ei, Gheorghe Frosin. Are 42 de ani şi, după 18 ani de muncă în Grecia, s-a întors la Fârţăneşti să producă legume. Are pe tarabă de toate - culese din solarele şi grădinile lui - de la la vinete şi păstăi, la ardei kapia, ardei graşi şi castraveţi. În curând, vă vor spune pe larg povestea fermei de la Fârţăneşti şi a omului care a construit-o.
Au venit însă, la ziua recoltei, şi producători independenţi.
Un exemplu este Emil Calapod, proprietarul unei livezi de 150 de pomi, întinsă pe 2.500 de metri pătraţi, în satul Vasile Alecsandri. Este pensionar şi spune că, după o viaţă activă, n-avea cum să prefere traiul la bloc celui în natură.
„Am ţinut musai să păstrez eu casa părintească de la Braniştea. Nu se vinde aşa ceva, aşa am învăţat eu. Şi de cum am luat-o, am eliberat terenul din jurul ei şi am plantat pomi fructiferi. Încet, încet, au intrat pe rod şi am început să produc. Mere, pere, caise… de toate. Acum vreo şapte ani, pe vreme când stăteam şi eu mai bine cu sănătatea, îmi luasem inclusiv responsabilitatea de a aproviziona o grădiniţă cu fructe. Acum, însă, e mai greu, aprovizionarea se face centralizat şi se cer fructe de aceleaşi dimensiuni. Or aşa ceva numai din livezile foarte mari sau din import se poate procura. Vând acum la piaţă ceea ce produc. Plus că am şi două nepoţele pentru care mi-e mai mare dragul să produc fructe”, spune Emil Calapod.
Şi vinde ieftin, cam la jumătatea preţului de supermarket ale merelor şi perelor.
Tot la târg l-am întâlnit şi pe Vasile Harabagiu. A lucrat în Jandarmerie şi, după pensionare, a devenit cel mai mare cultivator de cătină din judeţ. Producătorul ne-a povestit şi câteva secrete ale culturii, pe care vi le împărtăşim cu prima ocazie. Avea ieri boabe de cătină frumos ambalate, la un preţ mult mai mic decât în magazinele naturiste. Şi rămâne la tarabă, cu aceleaşi preţuri, până la finele târgului.

Mici, fleici, cârnaţi şi voie bună

Pe aleea din spatele pieţei, spre hala de haine, s-au înşirat iarăşi grătare lângă grătare, pe care se pârpolesc mici, cârnaţi, fleici, fileuri de peşte şi câte şi mai câte. Muzica populară răsună tare, ca în fiecare an, iar potrivit directorului Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, duminică dimineaţă pe la ora 11,00 urcă pe scenă şi Mioara Velicu, invitata de onoare a evenimentului. La deschidere, chiuiau şi clienţii, şi bucătăresele, şi interpreţii locali de muzică populară. Ce mai, era o veselie molipsitoare!
Iar dacă n-aveţi chef să petreceţi în piaţă, o puteţi face acasă. Găsiţi must la 4 lei kilogramul (bun, de Târgu Bujor) şi tulburel la cinci lei. Plus o mulţime de vinuri de soi, la cinci sau şase lei litru. Asta, în condiţiile în care vin de calitate comparabilă cumpăraţi din supermarket la preţ de vreo 17 lei sticla sau chiar mai mare!


Peşte mare, la preţ mai mic
Păstrăvul se vinde ceva mai ieftin decât de obicei, la 18,5 sau 19 lei kilogramul. Somnul mare: 20 lei kilogramul. Crap am văzut la 15 lei, iar novac la 11,5 lei. Dar nu vă gândiţi că acesta-i tot peştele. Nici pomeneală! De la hamsie sărată la caras, găsiţi o mulţime de sortimente.


Brânzeturi nu foarte scumpe
Caşul de vacă, de oaie sau de capră costă 24 de lei. Urda, cam 20 de lei. Telemeaua de oi se vinde cu 22 de lei, iar brânză de burduf găsiţi şi la 20 de lei. Smântână am văzut, în cele mai multe dintre galantare, la 12 lei.


Legume şi fructe, la preţ de producător
Să iei pere la 2,5 lei kilogramul nu-i puţin lucru! Şi tot la preţ de 2,5 lei – 3 lei găsiţi şi mere. Struguri am văzut şi cu trei lei, ceea ce s-a întâmplat destul de rar, până acum. Morcov şi ceapă, luaţi şi cu un leu (dar nu la toate tarabele, evident). Murături sunt şi la 1,5 lei kilogramul. Şi tot aşa, multe, multe, fructe şi legume. 

Cărnuri şi specialităţi
Am găsit cârnaţi proaspeţi la vreo 23 lei kilogramul. În plus, sunt şi o mulţime de specialităţi. Slănina afumată era vreo 20 de lei, iar ceafa de porc, tot afumată, 50 de lei kilogramul. Jumări tradiţionale: 40 lei kilogramul.

Citit 7847 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:03

2 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 03 Octombrie 2016 00:02
  5.13.183.***
  Preturile sunt mari! Carnatii afumati de oaie is 31 Ron la Kaufland. Pentru ce sa dau 4 Ron + 3 Ron transport in plus???
  Taranii din Matca primesc pe rosii in Galati 1,5-2 Ron iar bisnitarii cu "certificate de producator" le dau cu 3,5-4 Ron! MARLANIE ROMANEASCA STATALA! Peste de la cap se impute!
  0
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 08:33
  5.13.196.***
  De joi au inceput sa se calce in picioare purtatorii de sacosa neagra .... Tot de joi nu mai ai loc sa arunci un ac pe Traian ..... Articolul e cu dedicatie si trece cu vederea peste faptul ca trei sferturi cel putin dintre cei care vand la piata sunt de etnie si fac parte dintr-un sistem foarte bine pus la punct in sensul ca au dat spaga la primarie pentru a primi locuinte sociale in zona pietei si ulterior au dat spaga astora de ii vedeti in poze ( evident aia mai vechi ) pentru a lua cele mai in fata tarabe si asa mai departe. Tineti minte acum vreo 2 ani cand a indraznit un nene de nu stiu unde sa isi faca loc printre vanzatorii de pepeni care locuiesc toti pe Carnabel in casele primariei ( probabil acolo au si tarlaua ) ? Au pus un copil de-al lor sa ii stropeasca pepenii bietului om cu motorina ... Ma doare sa spun asta, dar toti trebuie sa mergem la super market si sa punem mana de la mana pentru a elimina gasca asta din piete, ca mafie inseamna altceva nu ce fac ei. Ce vand ei in piata se gaseste mai ieftin si mai civilizat la supermarket, ca ei tot de acolo se aprovizioneaza in majoritate. Revenind, pacat ca nu le spune cineva apucatilor care navalesc zilele astea in Piata centrala ca marfa expusa puteau sa o gaseasca si miercuri de exemplu si o pot gasi si de luni si marti incolo, fara a fi nevoie sa te imbulzesti ca oaia in fata unei tarabe si sa te comporti de parca vine sfarsitul lumii weekendul asta. Ca vii sa vezi ce se expune, sa participi la nu stiu ce concert de muzica populara, e cu totul altceva, dar autoritatile indeamna la neghiobie, la incultura, la tot ce vreti mai rau o populatie care atat asteapta si atat isi doreste de la ei. Daca se capata cu un mic si-o bere zilele astea si au si muzica moaca, uita ca traim intr-un oras in care te mananca de viu cainii si la orice ora e mai multa mizarie pe strazi decat la groapa de gunoi, ca acolo se sorteaza si se acopera cu pamant
  3
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.