Conciliere eşuată la ArcelorMittal Galaţi

Conciliere eşuată la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încercarea de conciliere a conflictului de interese de la ArcelorMittal Galaţi, înregistrat săptămâna trecută la Miniserul Muncii de către sindicatul Solidaritatea, a eşuat.

Şedinţa s-a încheiat fără ca părţile să fi discutat solicitările de fond în baza cărora sindicatul a declanşat acest conflict.

Potrivit procesului verbal încheiat între părţi la finele şedinţei de conciliere, patronatul nu recunoaşte existenţa unui conflict de interese, în vreme ce sindicatul Solidaritatea continuă să ceară o majorare salarială. 

Discuţii sterile

Potrivit Olimpiei Ralea, director al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (Direcţia de Muncă) Galaţi, care a făcut parte şi din comisia de conciliere stabilită de către Ministerul Muncii, discuţiile de ieri s-au încheiat fără a se ajunge la un punct de vedere comun între cele două părţi.

Mai exact, a susţinut reprezentantul Direcţiei de Muncă, patronatul a precizat că nu recunoaşte existenţa unui conflict de interese atâta vreme cât există un contract colectiv de muncă activ, cu care sindicatele au fost de acord şi pentru care au semnat la finele negocierilor de anul trecut.

Pe de altă parte, conducerea sindicatului Solidaritatea consideră că administraţia ArcelorMittal Galaţi nu a ţinut cont de obiecţiunile pe care sindicatul le-a formulat la sfârşitul negocierilor şi solicită în continuare o majorare a salariilor.

„Nu putem vorbi despre legalitatea acţiunilor viitoare ale celor două părţi. Mai precis, atât patronatul cât şi sindicatul vor acţiona aşa cum cred de cuviinţă şi îşi vor asuma acest lucru”.

„Doar instanţa de judecată se poate pronunţa în legătură cu legalitatea acţiunilor lor. Noi ne vom asuma în continuare rolul de arbitru, dacă ni se va cere acest lucru”, a precizat Ralea.

Declaraţie de război şi speranţe de pace

Contactat telefonic, preşedintele Solidarităţii a susţinut că, în această situaţie, sindicatul urmează să îşi consulte membrii pentru a stabili un plan de acţiuni şi îşi menţine în continuare cererea de majorare a salariilor cu zece procente.

„Considerăm că în cadrul acestei şedinţe de conciliere nu s-au atins problemele de fond care au dus la înregistrarea conflictului. Urmează să consultăm membri de sindicat în carul unei adunări generale sau a unui consiliu de coordonare. Le vom explica oamenilor care este situaţia şi vom acţiona aşa cum ei vor decide  să o facem”, a susţinut Gheorghe Tiber (FOTO), preşedintele sindicatului Solidaritatea.

Întrebat dacă greva generală ar putea fi una dintre viitoarele opţiuni ale sindicatului, Tiber a susţinut că această decizie aparţine membrilor Solidarităţii.

„Una dintre variante ar putea fi începerea strângerii de semnături pentru declanşarea unei greve. Trebuie să respectăm însă toate procedurile legale”.

„Apoi mai trebuie precizat şi faptul că, pe toată perioada conflictului, sindicatul şi reprezentanţii patronatului se pot întâlni pentru negocieri. Suntem deschişi la discuţii şi aşteptăm în continuare un răspuns la solicitările pe care noi le-am formulat cu privire la majorările salariale”.

„Nu ne aşteptăm ca patronatul să fie de acord cu cererea noastră de creştere a salariilor cu 10 procente, însă nu ni se pare că îngheţarea salariilor din 2009 şi pentru acest an este o propunere corectă faţă de salariaţi", a conchis Gheorghe Tiber.

Citit 1344 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.