CALAMITATE după calamitate, în câmp, în 2016

CALAMITATE după calamitate, în câmp, în 2016
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inundaţiile din comunele gălăţene au afectat case, drumuri, dar şi culturi agricole. Potrivit primelor estimări ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), peste 3.800 de hectare de culturi de toamnă Galaţi ar putea fi deja calamitate. Mai multe detalii ne-a oferit directorul instituţiei, Marius Mihăilă.

„Lucrăm la fazele premergătoare constatării pagubelor. S-a emis deja ordinul Instituţiei Prefectului în baza căruia s-a stabilit componenţa comisie de constatare a calamităţii şi ştim acum că, pe lângă reprezentanţii instituţiei noastre, din comisie mai fac parte membri ai: Camerei Agricole Judeţene, ANAF şi primăriilor pe raza cărora s-au produs pagubele. Din păcate, până la acest moment, vremea nu ne-a permis încă să intrăm în câmp, să evaluăm propriu-zis pagubele. Din raportări, ar fi însă vorba despre circa 3.800 de hectare afectate. Totuşi, datele nu sunt, în nici un caz, confirmate, de vreme ce încă nu s-au făcut verificările efective”, a precizat Marius Mihăilă.

Sursa citată a mai declarat şi că afectate au fost, în principal, culturile de rapiţă, dar că apa ar fi putut dăuna şi unor câmpuri însămânţate cu grâu, prin îndepărtarea unor cantităţi însemnate de strat superior de sol.

În vară, parte dintre fermierii gălăţeni au probleme cu seceta. Controalele, în teren, le-a efectuat atunci o echipă din care făceau parte, ca specialişti în probleme agricole, membri ai Camerei Agricole a Judeţului Galaţi. S-a demonstrat atunci că, de unde aproape toată suprafaţa cultivată, în judeţ, cu porumb şi floarea soarelui (circa 170.000 de hectare – n.r.) se preconiza a fi calamitată, doar pentru circa 10 la sută  (18.813 hectare, mai exact) erau îndeplinite condiţiile. De unde reiese că nici cuvântul ţăranului nu mai e chiar ce-a fost, în multe cazuri...

Cel puţin până la acest moment, Guvernul nu a emis nicio hotărâre în baza căreia să aloce bani pentru plata calamităţilor din agricultură, înregistrate în anul 2016.

Citit 1727 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:01

2 comentarii

 • postat de primarul
  Marți, 25 Octombrie 2016 05:44
  92.86.16.***
  De acord ! Ce sa faci cu directorasi impinsi in scaune politic care nu deosebesc rapita de curcubita si care nu au nici o treaba cu agricultura sau cu problemele rurale in general. Acum ne pun sa dam teste caraghioase nu numai cu directorii de scoli ci si cu beneficiarii de ajutor minim garantat. Exemple de enunturi - sa dansez si sa cant-, sa inteleg mersul lucrurilor- , functie de raspuns esti bun sau nu de munca ! Despre inundatii - pai ce nu au mai fost si in 11- 13 septembrie 2013, au fost au facut prapad dar au trecut toate si nu s-a facut absolut nimit. Dai de la rezervele de stat 1000 l de benzina la 3 comune si 30 de module. Ori nu au fost inundatie ori cineva este complet in afara situatiei.Mi se pare ca lefegii statului au o singura preocupare, cum sa-si conserve peste mandatele politice functiile caldute.Tin de scaune, tin de zecile de milioane total nejustificate pentru ca nu fac decat umbra scaunelor si la 16.00 rup usile iar in timpul programului isi fac cumparaturile. Acesta este statul in profunda disolutie, departe de abordarea Dancu sau Ciolos.Mai nou si anchetele se fac fara deplasare in teren, trimitem hartiile colet la Bucuresti si apoi ne vine amenda.Pentru ca ne amendeaza toata lumea - finante, arhive, itm, dsp, isu, drumuri, mediu si tot neamul de parveniti lustruiti de statul incompetent si plin de stele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de RADULIAN
  Luni, 24 Octombrie 2016 15:29
  81.12.150.***
  Oameni ai Agriculturii galatene, cum faceti ale matale ** evaluari ale calamitatii** fara reprezentanti ai ANIF si ai Directiei Agricole acolo sunt specialistii pentru agricultura in panta. Aici, in aceste institutii, sunt cei care cunosc cum se face agricultura pe terenurile amenajate contra scurgerilor pe terenurile agricole sau mai precis arabile. Inainte de sa ajunga scurgerile concentrate pe terenuri neproductive cu pante mai mari de 20-25% terenurile arabile sunt amenajate si trebuiesc exploatate prin agroteras, adica pe paliere de panta constanta se lucreaza terenul numa si numai pe CURBELE DE NIVEL si NU, si NU DIN DEAL IN VALE cum sa despagubesti pe cei care ignora cu buna stiinta acest elementar amanunt pentru culturile in panta. Cum si de ce??? Va trimit,iar la postarile, articolele si interviurile date de specialistii ing Stroila M. si Ing. Baltaga L. specialisti in imbunatatiri funciare ca altii nu mai cunosc!!! Ei lamuresc si pe cei de la Camara Agricola a lui Dima si pe cei de la ANAF ,daca nu este o eroare plecata de la ANIF.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.