TVA SCADE la 19 la sută, de la 1 ianuarie 2017

TVA SCADE la 19 la sută, de la 1 ianuarie 2017
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Codul Fiscal prevede, la articolul 291, că de la 1 ianuarie a anului viitor, cota standard de taxă pe valoare adăugată (TVA) va scădea, de la 20 la sută, aşa cum este acum, la 19 la sută.

Pentru agenţii economici, scăderea e importantă prin prisma faptului că vor fi practic obligaţi să îşi actualizeze softurile caselor de marcat şi documentele de natură comercială. De asemenea, vor trebui să îşi refacă toate calculele şi să monitorizeze cu atenţie toate tranzacţiile aflate în curs de desfăşurare, la momentul schimbării taxei.

Economiştii consideră că scăderea TVA va ajuta economia, prin stimularea consumului. Dacă aşa va fi, rămâne să vedem. Merită menţionat faptul că, după scăderea TVA, agentul economic ar putea scădea preţurile produse comercializate. Dar o va face numai dacă va considera oportun. Nu există, la acest moment, o lege care să-l oblige ca, în baza scăderii TVA, să scadă şi preţul de vânzare. Tot economiştii sunt cei care atrag atenţia că scăderea cotei de TVA va avea şi un efect mai puţin dorit, în condiţiile în care aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin acum din colectarea TVA, iar încasările din această taxă reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului. Cu mai puţin bani la buget, e mai greu să susţii servicii şi să investeşti în dezvoltare.

Citit 4775 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2016 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.