Cine creşte şi cine taie porci în Galaţi

Cine creşte şi cine taie porci în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Sunt doar şapte ferme de profil în Galaţi, dintre care două se află în insolvenţă

* Efectivul de porci a scăzut cu o treime

Mai mulţi porci cresc gălăţenii în coteţele de pe lângă case decât fermierii, în halele din exploataţiile lor. Mai exact, în gospodării sunt înregistraţi 57.756 de porci, în vreme ce numai 14.212 sunt crescuţi în ferme, din datele Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ADVSA) Galaţi. Numărul de capete, la nivel de judeţ, a scăzut cu aproape o treime faţă de anul trecut, când, în Galaţi, se creşteau 100.680 de porci.

Înregistrate, în Galaţi, sunt doar şapte societăţi, dintre care două sunt în insolvenţă.

Cel mai mare efectiv, potrivit DSVSA, este al Fermsuin SRL, societate cu sediul social la Lieşti şi în care acţionar este şi George Scarlat, deputat PNL. Societatea Fermsuin SRL creşte nu mai puţin de 7.000 de porci.

Foodsca SRL este a doua societate din judeţ ca efectiv înregistrat Se cresc aici 2.891 de capete, din datele DSVSA. Firma a aparţinut familiei Scarlat, dar a fost ulerior preluată de actualii proprietarii. Acţionar este Daniela-Jenica Hriţcu, iar administrator este Mihai Coman.

Suintes SRL, societatea lui Marius Gabriel Prună, este în insolvenţă, sub incidenţa Legii 85/2014. Are în creştere, potrivit DSVSA, 2.813 capete. Marius Gabriel Prună a avut, în acest an, mai multe probleme cu legea, fiind şi reţinut. Ulterior, măsura reţinerii a fost înlocuită. Acum un an, din datele DSVSA, societatea avea 12.937 de capete.

Happy Pig SRL, a patra societate gălăţeană de creştere a porcilor, în funcţie de efectiv, are, potrivit DSVSA, 1.190 de capete. Totuşi, merită menţionat că firma al cărei acţionar este Andrei Gabriel şi care are fermă la Pechea se află tot în insolvenţă, sub incidenţa Legii 85/2014. Cu alte cuvinte, are plan de reorganizare.

Încă două societăţi au în creştere 328 de capete. Este vorba despre Promid SRL, manageriată de Dumitru Prună, şi despre SC Vasilmar SRL, care anul trecut nu avea animale în creştere, iar acum are 78 de capete.

În ceea ce priveşte sacrificarea de porci, doar două societăţi au abatoare autorizate, în judeţ: Fermsuin SRL şi Suintest SRL.

Citit 4251 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2016 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.