Se poate deduce TVA, pe perioada amânării codului

Se poate deduce TVA, pe perioada amânării codului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Agenţii economici nu pot deduce, în prezent, în lipsa codului de TVA, taxa aferentă achiziţiilor efectuate. Situaţia se va schimba, însă, de la 1 ianuarie 2017, în condiţiile în care în Monitorul Oficial s-a publicat deja Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. Actul normativ, care va modifica substanţial atât Codul fiscal, cât şi Codul de procedură fiscală, prevede că acei contribuabili care vor fi reînregistraţi ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată (TVA) vor putea refactura cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care au avut codul anulat, putând astfel să-şi recupereze TVA-ul plătit.

Cum puteţi pierde codul de TVA şi cum îl recuperaţi

Codul de procedură fiscală prevede şapte situaţii în care vă puteţi pierde codul de TVA. Practic, riscaţi această sancţiune atunci când: nu vă îndepliniţi, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege sau când vă sustrageţi controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit identificarea acestuia. De asemenea, puteţi rămâne fără cod de TVA dacă organul fiscal constată că societatea nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat. Mai atrag suspendarea codului de TVA: inactivitatea temporară înscrisă la Registrul Comerţului, expirarea duratei de funcţionare a societăţii, lipsa organelor statutare şi expirarea duratei deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social (această durată poate fi determinată de perioada de valabilitate înscrisă în contractul de închiriere sau în contractul de comodat depus la Oficiul Registrului Comerțului).

Pentru recuperarea codului de TVA, agentul economic trebuie să îşi îndeplinească toate obligaţiile declarative prevăzute de lege, să nu înregistreze obligaţii fiscale restante, să funcţioneze la domiciliul fiscal constatat (şi organul fiscal central să fi constatat asta) şi să fi depăşit situaţia care determinase autorităţile să îl declare inactiv.

Citit 1517 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2016 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.