Are singurul MAGAZIN DE MAGIE din ţară. DAN BUCFING, magician cu normă întreagă de peste 30 de ani | INTERVIU

Are singurul MAGAZIN DE MAGIE din ţară. DAN BUCFING, magician cu normă întreagă de peste 30 de ani | INTERVIU
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Considerată de mulţi a doua cea mai veche meserie din lume, magia există din cele mai vechi timpuri. Primele inscripţii care descriu un truc magic datează încă din Egiptul Antic. Galaţiul are mulţi artişti de marcă, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin. Unul dintre ei este Dan Bucfing, iluzionist care a încântat cu trucurile sale fanii magiei din toată lumea. Pasiunea lui Dan Bucfing pentru arta magiei a apărut la vârsta de cinci ani, când a văzut primul spectacol de circ. În timp, de la un copil fascinat, a ajuns unul dintre cei mai importanţi oameni din acest domeniu, în România. Iar "Viaţa liberă" a vorbit, din nou, cu dumnealui.

- Cum aţi început această "carieră" în domeniul magiei?

- Am încercat, la cinci ani, să tai o sfoară şi să o fac să apară de parcă nu s-ar fi întâmplat. Evident, nu mi-a reuşit. Apoi am încercat acelaşi lucru cu eşarfele mamei, dar singurele aplauze pe care le-am primit au fost nişte palme la fund.

- Din punctul dumneavoastră de vedere, care este diferenţa dintre un magician extraordinar şi unul mediocru?

-  Diferenţa dintre magicieni este determinata de public. Nu există numere, trucuri sau programe vechi, conteaza doar modul în care orice magician îşi prezinta show-ul, calitatea recuzitei şi a efectuării programului din punct de vedere tehnic, ingeniozitatea inovarii trucurilor clasice şi prezentarea artistică a momentului magic.

- De ce ar trebui copiii să înveţe trucuri de magie?

- Magia este o artă foarte complexă, care îi dezvoltă unui tânăr multe abilităţi, ca de pildă gândirea rapidă, logica, îndemânarea, comunicarea cu cei din jur, capacitatea de a lua decizii rapide în momente importante. În practicarea artei magiei se regăsesc cunoştinţe de fizică, chimie, matematică, biologie, desen, sport, muzică şi coregrafie, tehnici teatrale, etc. De aceea, un magician este considerat un artist complex, care este apreciat şi respectat în ţările cu tradiţie în arta spectacolului magic.

- Ce ne puteţi spune despre Festivalul Astralis?

- Am ajutat la organizarea Festivalului Internaţional de magie Astralis, care s-a desfăşurat la Cluj şi care a reunit magicieni de toate vârstele, din diferite colţuri ale lumii. Festivalul a fost organizat de Mario Grosu, care a oferit finanţarea, dar a avut parte şi de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, care a oferit locaţia pentru spectacol. Pe ansamblu, a fost o senzaţie extraordinară. Printre invitaţi s-a numărat şi Domenico Dante, preşedintele FISM (forul internaţional al societăţii magicienilor), o somitate în domeniu. Am avut magicieni veniţi din Franţa, Ungaria, Coreea de Sud, Italia şi, bineînţeles, România. Ne-am bucurat de sprijinul total al primăriei locale, astfel că am putut realiza diverse numere în locaţii diferite din oraş. Per total, a fost un spectacol minunat.

- Care sunt şansele pentru ca un astfel de festival să aibă loc în Galaţi?

- Dacă autorităţile competente din cadrul Primăriei, care se ocupă cu astfel de evenimente, ne vor sprijini, cu siguranţă vom putea organiza şi la Galaţi un festival al magiei. Din partea mea şi a asociaţiei pe care o conduc va veni tot suportul tehnic şi artistic necesar, pentru ca acest eveniment să se petreacă la nivel profesionist, comparabil cu celelalte concursuri şi festivaluri din lume.

Biografie

Născut: 14 ianuarie 1961

Căsătorit, un copil

Studii: Facultatea de Chimie, Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi

Preşedinte Asociaţia Magicienilor şi Iluzioniştilor din România - membru oficial FISM (Federaţia Internaţională a Societăţilor de Magie)

Citit 4253 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2016 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.