OPORTUNITATE | Milioane de euro pentru fermierii gălăţeni. Depunere de proiecte
Foto: Sursa foto: Internet

OPORTUNITATE | Milioane de euro pentru fermierii gălăţeni. Depunere de proiecte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)


Gălăţenii care vor să atragă fonduri europene prin intermediul submăsurii 4.1, „Investiţii în exploataţii agricole din sectorul vegetal şi din cel zootehnic”, o pot face prin depunere de proiecte până pe data de 28 februarie 2017, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Valorea totală alocată pentru finanţarea proiectelor care vor intra în finanţare, pe această submăsură, este de 150 de milioane de euro. Jumătate din bani vor fi investiţi în proiecte destinate fermelor vegetale, iar jumătate, fermelor zoothenice.

Proiecte pe submăsura 4.1 pot depune online pe siteul AFIR societăţile comerciale şi agricole, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau cele familiale, cooperativele agricole şi grupurile de producători, dar şi institutele de cercetare.

Finanţarea nerambursabilă ajunge la 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile. Totuşi, cuantumul acesteia poate creşte şi până la 90 la sută. Este menţionat în clar faptul că sprijinul combinat nu poate depăşi 90 la sută din cheltuielile eligibile pentru fermele mici şi medii (cu dimensiune de până la 250.000 SO inclusiv) şi 70 la sută în cazul fermelor cu 250.000 SO până la 500.000 SO. SO reprezintă o medie a producţiei agricole pe hectar în perioada 2008-2012. Cea mai mare finanţare care poate fi acordată unui proiect este de două milioane de euro, pentru un lanţ alimentar integrat.

Banii atraşi prin submăsura 4.1 pot fi folosiţi pentru: construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea construcţiilor din cadrul fermei, amenajarea şi dotarea spaţiilor de desfacere şi comercializare, precum şi alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanţ alimentar integrat.

Redresare


Vin subvenţiile

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a declarat că, din bugetul de 1,7 miliarde de euro alocat de UE pentru plata subvenţiilor, s-a virat deja în conturile fermierilor un miliard de euro.

Restul plăţilor urmează să se facă, în mod evident, în cursul anului 2017.

Mai multe asociaţii profesionale ale fermierilor au anunţat deja că aşteaptă o bună funcţionare a sistemului de plăţi, după problemele din 2016.

Citit 1905 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2016 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.