TVA a scăzut, iar TAXA DE STÂLP este istorie

TVA a scăzut, iar TAXA DE STÂLP este istorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cota standard de taxă pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut cu un procent, de la 20 la sută, la 19 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017. Este a doua micşorare consecutivă a cotei, care în anul 2015 era de 24 la sută.Scopul diminuărilor a fost şi este încă încurajarea consumului, cu toate că legislaţia românească nu-i obligă pe agenţii economici să scadă preţurile, doar pentru că plătesc sume mai mici la stat, ca TVA.

Societăţile s-au pregătit (sau ar fi trebuit să se pregătească) pentru scăderea de TVA. Softurile caselor de marcat au necesitat modificări pentru aplicarea noii cote, iar tranzacţiile aflate în desfăşurare, la începutul anului, au necesitat o atenţie deosebită, pentru aplicarea TVA în mod corect.

În acest moment, România se află printre statele europene cu cote de TVA dintre cele mai reduse.

O parte dintre agricultori beneficiază, de asemenea, de modificări în ceea ce priveşte TVA. Nu doar că au parte de cota redusă, ca toată lumea, dar pot alege chiar un regim special, prin intermediul căruia să nu mai colecteze şi deconteze TVA, ci să plătească doar o taxă forfetară.

Existenţa şi nivelul TVA sunt deosebit de importante, în condiţiile în care taxa pe valoarea adăugată reprezintă circa un sfert din încasările totale la bugetul de stat.

A dispărut, de la începutul acestui an, şi impozitul pe construcţii speciale, cunoscut sub numele de „taxa de stâlp”. Acest impozit a fost introdus în anul 2014.

O altă taxă care a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017 este supraacciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru.

Tot din 2017, societăţile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, şi urma să expire la finalul lui 2016. A fost extinsă pe termen nedeterminat.

Citit 2374 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 17:10

3 comentarii

 • postat de Stefan
  Vineri, 06 Ianuarie 2017 14:38
  213.218.53.***
  @unu, sa vedem cand Romania va fi ingropata in datorii la FMI din cauza ca Dragnea and friends au aruncat in stanga si in dreapta cu bani ca sa poata sa isi scoata prietenii din puscarie....
  2
  1
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 05 Ianuarie 2017 13:58
  95.77.96.***
  Astia sunt taxe eliminate/micsorate de Ciolos si cu care Drangea nu a fost de acrod.
  3
  3
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 03 Ianuarie 2017 16:23
  82.78.251.***
  a venit psd-ul a scazut pretul la benzina,se scot 102 taxe,a scazut tva-ul,scad preturile la medicamente,va creste salariul minim pe economie.....astia in loc sa creasca taxele le scad ne omoara cu zile urmeaza sa zica ca scade si varsta de pensionare la 50 de ani si nea terminat ciuma asta rosie,
  2
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.