Creşterea vacilor de carne începe să prindă

Creşterea vacilor de carne începe să prindă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu-s gălăţenii cei mai mari crescători de vaci de carne din România. Nici zona nu le-ar permite-o; la noi, păşunea e puţină, iar iernile sunt aspre. Tocmai de aceea şi selecţia raselor trebuie să fie una riguroasă. Cu toate dificultăţile, creşterea vacilor de carne s-ar putea încetăţeni şi la noi.

Zootehnistul gălăţean cu cele mai mari efective de vaci de carne rămâne Emil Popa, de la Societatea Agricolă „Înfrăţirea”. În vârstă de 65 de ani, gălăţeanul creşte, în satul Slobozia Băneasa din comuna Negrileşti, peste 60 de vaci din rasa Charolaisse. Vorbim despre efectivul de mame, aşa că, după fătări, care abia au început, se va ajunge la peste o sută de capete.

„Nu mă gândesc la extindere, iar motive ar fi mai multe. Pe de o parte, am reuşit să dimensionez ferma astfel încât totul să meargă strună. Ca să ţin trei sau patru vaci în plus, ar trebui să mai angajez un om. Şi nu merită. Sigur, s-ar putea face şi o creştere mai importantă de efectiv, nu doar cu trei, patru animale. Dar n-o fac nici pe asta, din cauză că n-am resurse. Dispun de 50 de hectare de păşune, iar mie îmi trebuie, în linii mari, un hectar pentru fiecare vacă cu viţel. Bine, hai să spunem că încap 60 de vaci pe 50 de hectare, dar de mai multe n-ar mai prea fi loc. Apoi, am 40 de hectare de arabil, din care le asigur necesarul de furajare şi abia dacă îmi mai rămâne puţin, o rezervă de siguranţă, de la un an la altul. După cum mi-am organizat eu ferma, profitul este şi el maxim la efectivul pe care îl am acum”, ne-a declarat Emil Popa.

Asta nu înseamană că n-ar mai fi rost de dezvoltare în creşterea vacilor din rasa Charolaisse. Emil Popa spune că, bazându-se pe juninci gestante, cumpărate de la Societatea Agricolă „Înfrăţirea”, crescători de la Ghidigeni şi Nicoreşti au început să îşi dezvolte ferme. Încet, încet, modelul agricol prinde. Iar Charolaisse nu e singura rasă care poate fi crescută în zona noastră. Din datele Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai sunt, în judeţ, cel puţin cinci agenţi economici care cresc vaci de carne: SC Colmar SRL (40 capete), Întreprinderea Individuală Medeleanu Ionuţ (27 capete), Stredea Ilici Agro SRL (22 capete), Promid SRL (19 capete) şi Agrocom Verb Bid SRL (18 capete).

Citit 2369 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2017 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.