EXCLUSIV VL | Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în Şantierul Naval Damen Galaţi
Foto: Foto ”Viața liberă”, Ovidiu Amălinei

EXCLUSIV VL | Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în Şantierul Naval Damen Galaţi
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Ambasadorul Statelor Unite, Excelenţa Sa dl Hans Klemm, a putut vedea pe viu, ieri, cum se desfăşoară activitatea în Şantierul Naval Damen Galaţi şi care sunt tipurile de nave care se construiesc aici.

Vizita a făcut parte dintr-un program mai amplu de întâlniri dedicate mediului de afaceri regional, organizate de Patronatul IMM-urilor Galaţi, în colaborare cu autorităţile publice locale - Prefectură, Primăria şi CJ Galaţi.

În prima parte a întâlnirii de la Damen, ambasadorul a putut să se familiarizeze cu modul de organizare, investiţiile realizate în şantier, precum şi cu portofoliul cu care se pot mândri navaliştii gălăţeni. Ambasadorul american s-a arătat impresionat de sistemul inovativ de producţie, cât şi de diversitatea navelor speciale executate la Galaţi, fie că e vorba de nave de intervenţie la platformele marine, nave de militare şi de patrulare, nave de explorare ştiinţifică sau, mai nou, iahturi de lux.

"Se vede că sunteţi foarte mândri de ceea ce se realizează aici şi aveţi toate motivele să fiţi mândri. Damen Galaţi este un foarte bun model de afaceri. Este, într-adevăr, impresionat ce reuşiţi să realizaţi aici", a arătat Excelenţa Sa dl Hans Klemm.

Aprecierile nu sunt lipsite de relevanţă, în condiţiile în care, potrivit planurilor de investiţii ale Ministerului Apărării, la Galaţi ar urma să se construiască pentru armata română, până în 2020, patru corvete model Sigma, în valoare de 3,6 miliarde de lei. Este unul dintre cele mai importante proiecte militare ale României, de care, cu siguranţă, în calitate de partener strategic, sunt interesate şi Statele Unite.

Un fapt remarcat de ambasador a fost şi rolul pe care SN Damen îl are în dezvoltarea mediului de afaceri local şi a „clusterului” de firme din domeniul naval, unele dintre ele devenite parteneri tradiţionali ai Damen. Nu în ultimul rând, strategia şantierului în domeniul asigurării forţei de muncă înalt calificate şi legăturile cu comunitatea locală au făcut şi ele obiectul discuţiilor dintre ambasador şi conducerea Damen.

Dincolo de toate, însă, cea mai elocventă imagine a SN Damen Galaţi a fost oferită prin parcurgerea halelor de producţie şi prezentarea tuturor etapelor în realizarea unei nave, de la simpla bucată de tablă, care soseşte tot din Galaţi, din combinatul ArcelorMittal, până la realizarea subansamblelor, a corpurilor de navă şi, în final, a navei gata de lansare la apă.

Foto-galerie ”Viața liberă”, Marius Negri:

Citit 4023 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.