INVESTIȚII IMOBILIARE | Credite de 2 miliarde de lei notificate pe Legea dării în plată
Foto: Sursa foto: Internet

INVESTIȚII IMOBILIARE | Credite de 2 miliarde de lei notificate pe Legea dării în plată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Numărul de notificări de dare în plată a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridică la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, în condiţiile în care ritmul a scăzut de la peste 1.000 de dosare pe lună, în primele luni de la apariţia Legii, la 100 - 150 de dosare pe lună în ultimele luni ale anului trecut, potrivit datelor BNR.

Prin urmare, datele de pe piaţa financiară nu confirmă unele din estimările iniţiale, conform cărora sute de mii de cazuri ar fi urmat să apeleze la această procedură. Conform BNR, eligibili pentru darea în plată ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42-43 de miliarde de lei.

"Acesta este cazul extrem. Comparând cu ce se întâmplă în piaţă, constatăm că avem notificări cam de 2 la sută din nivelul maxim posibil, iar la tendinţe este o aplatizare semnificativă", a precizat directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul BNR, Florian Neagu.

Reprezentantul Băncii Centrale a precizat că, la prima evaluare a impactului pe care Legea dării în plată l-ar avea asupra sistemului bancar, realizată la începutul anului 2016 pe baza draftului de lege, BNR a constatat că riscul unui cadru legal incert este semnificativ. Ulterior au fost o serie de factori care au contribuit la diminuarea acestui risc. De exemplu, un factor este legat de modificările aduse Legii înainte de apariţie, respectiv impunerea unui plafon şi scoaterea de sub incidenţa actului normativ a terenurilor şi a creditelor Prima Casă. Un alt factor important este legat de decizia CCR, care a stabilit că doar scăderea preţurilor imobilelor nu mai reprezintă un motiv de a da în plată, că procedura nu este automată şi nu oricine poate da în plată, ci un judecător trebuie să decidă, de la caz la caz, cine se califică şi cine nu, şi că de astfel de măsuri pot beneficia doar cei care nu mai pot să plătească, nu şi cei care nu mai vor.

Oficialul BNR a mai spus că, în prezent, există peste 500 de notificări de dare în plată pentru două, trei sau mai multe imobile, care, potrivit deciziei CCR, nu pot fi admise.

Citit 1712 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.