Se pregăteşte schimbarea din temelii a sistemului FISCAL

Se pregăteşte schimbarea din temelii a sistemului FISCAL
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Executivul condus de Mihai Tudose pregăteşte schimbări colosale ale programului de guvernare asumat de PSD, la care nimeni nu se aştepta. Coaliţia PSD-ALDE vrea înlocuirea impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, în timp ce impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10 la sută, din 2018. Tot în programul de guvernare apare informaţia că salariul minim brut va creşte în 2018 la 2.000 de lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare va fi de 2.300 de lei.

Jurnaliştii de la Hotnews au arătat că în noul program de guvernare este anunţată, printre alte măsuri fiscale şi bugetare, una ce va avea un impact major asupra tuturor firmelor din România, care nu vor mai fi taxate în funcţie de profiturile pe care le obţin, ci în funcţie de cifra de afaceri.

Ministrul propus al Finanţelor, Ionut Mişa, a declarat, ieri, la Parlament, că ia în calcul o cotă progresivă a impozitului pe cifra de afaceri, în trei trepte: unu la sută, doi la sută şi trei la sută. Mişa a precizat că această cotă progresivă porneşte de la modul în care este aplicat acum impozitul pe microîntreprinderi. De anul acesta, cota este de unu la sută pentru "micro" cu cel puţin un salariat. "Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri), începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea două sau trei trepte de impozitare", se scrie în programul de guvernare al Guvernului Mihai Tudose, citat de Hotnews. Cotele acestor două-trei trepte de impozitare nu sunt precizate în documentul citat.

Măsura va afecta în special firmele care au cifra de afaceri mare, dar lucrează, din cauza specificităţii sectorului sau a altor factori, cu marje mici de profit. Un exemplu ar putea fi în sectorul supermarketurilor, un tip de business care, în general, lucrează cu cifre de afaceri enorme, dar cu rate de profit mici, pentru că este o afacere într-un domeniu de obicei foarte competitiv.

Programul de guvernare al noului guvern pune capăt totodată ideii impozitului global pe gospodărie, promiţând, în schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută, de la 1 ianuarie 2018, odată cu creşterea salariului minim la 2.000 lei - faţă de 1.510 lei în prima variantă - şi reducerea numărului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice şi 40 pentru firme.

Citit 2379 ori Ultima modificare Vineri, 30 Iunie 2017 02:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.