Cât s-a irigat, până acum, în Galaţi

Cât s-a irigat, până acum, în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fermierii gălăţeni au irigat mai puţin, în acest an, în comparaţie cu 2016, informează Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Vorbim, bineînţeles, despre fermierii din Lunca Prutului şi cea a Siretului, cei care au acces la sistemul de irigaţii prin care ANIF livrează apă. Nu-i putem la socoteală, aici, nici pe legumicultorii care îşi udă culturile din solar cu apă din fântâni (adică aproape toţi) şi nici pe fermierii care au culturi în câmp, dar pe care nu le udă niciodată, din cauză că fie nu au acces la sistemul de irigaţii, fie au pământuri situate la altitudini mai mari şi nu îşi permit să folosească apa.

Suprafaţa irigată se poate raporta în mai multe feluri. Pe de o parte, ne putem referi la suprafaţa totală irigată. În 2017, la finele primei săptămâni din august, aceasta era de 12.558 de hectare, potrivit ANIF Galaţi. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, suprafaţa irigată era de 16.751 de hectare.

Suprafaţa irigată se obţine, însă, din raportări repetate, uneori vizând aceleaşi suprafeţe. Spre exemplu, dacă un fermier aplică trei udări pe o suprafaţă de 100 de hectare, va reieşi, în statistică, că el a udat 300 de hectare.

Criteriul care ne indică, precis, care sunt suprafeţele de teren udate este raportarea udării I. La nivelul judeţului, s-a aplicat, în acest an, udarea I pe o suprafaţă de 9.498 de hectare, în vreme ce anul trecut, până la finele primei săptămâni din august, se aplicase udarea I pe 10.194 de hectare. Diferenţa nu e chiar mare. Se poate vedea, însă, că în acest an, s-a aplicat udarea I pe o suprafaţă totală cu aproape 700 de hectare mai mică decât anul trecut.

ANIF Galaţi mai informează că suprafeţe irigate sunt mai mici, în acest an, doar pentru că a plouat mai mult decât în 2016, nu din cauză că, în acestă vară, ar fi fost mai dezavantajos pentru fermier să irige. Dimpotrivă, potrivit instituţiei, condiţiile s-au îmbunătăţit, în condiţiile emiterii Legii 133/2017, care prevede „livrarea apei gratuit de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru toate punctele de livrare, inclusiv beneficiarilor care doresc să ia apă din canalele instituţiei, cu motopompe şi alte echipamente de udare”. ANIF le poate livra, deci, apa, fermierilor care vor să irige cu zero cheltuieli de energie, până la staţiile de bază şi repompare. Inclusiv fermierilor care fac deja parte din federaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii. Din acest punct de vedere, potrivit ANIF, e mai ieftin pentru fermieri să irige în acest an, comparativ cu 2016.

Un sistem care nici nu moare, nici nu trăieşte 

Marile probleme ale irigaţiilor, în judeţul Galaţi, nici nu s-au rezolvat şi, probabil, nici nu se vor rezolva, în viitorul previzibil. Şi asta pentru că probleme sale sunt majore. Sistemul pe care îl administrează, în parte, ANIF Galaţi este energofag, gândit şi construit în timpul comunismului, atunci când statul putea cheltui bani pentru a-l întreţine şi folosi. În democraţie, bună parte din acel sistem s-a tăiat şi vândut la fier vechi. Unii chiar au făcut averi în acest fel. Iar statul a renunţat, din prostie, la mare parte dintre specialiştii în îmbunătăţiri funciare. Acum, în capitalism, folosirea apei din acest sistem nu mai este rentabilă pentru fermierii care au pământurile pe treptele superioare de udare (III, IV, V şi VI), adică în cazul în care apa trebuie pompată la înălţimi mai mari de 100 metri. De fapt, irigă, în întreg judeţul, doar o parte dintre fermierii care au culturi în luncile Prutului şi Siretului. S-ar putea ajunge, deci, la circa 15.000 de hectare pe care să se poată uda, în câştig, într-un judeţ a cărui suprafaţă agricolă este de peste 351.035 de hectare. Cu alte cuvinte, mai puţin de cinci la sută din suprafaţă.      

Ce culturi au udat fermierii

Udarea I s-a aplicat, până la finele primei săptămâni din august, pe o suprafaţă cultivată de 9.480 de hectare din judeţ. Principalele culturi irigate au fost: legume (2.965 de hectare), porumb (2.329 de hectare), grâu (143 de hectare), floarea soarelui (866 de hectare), soia (2.376 de hectare), sfeclă (116 hectare), alte culturi (703 hectare), informează filiala gălăţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).  

Citit 2027 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 20:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.