Anul acesta, VINURILE de Bujoru vor fi de excepție
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Anul acesta, VINURILE de Bujoru vor fi de excepție
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Culesul viei începe luni, pe 4 septembrie, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru. La momentul de faţă, în laboratoarele Staţiunii se fac, în continuare, teste pentru conţinutul de zahăr din boaba de strugure şi pentru stabilirea acidităţii. Şi cu toate că a fost un an greu pentru vie, managerul Staţiunii, cercetătoarea Alina Donici spune că struguri s-au făcut, iar vinurile vor fi de excepţie. Până să vorbim despre must şi vin mai este, însă, mult de muncă. Deocamdată se caută oameni pentru cules.

„Temperaturile foarte scăzute din luna aprilie au cauzat pagube destul de mari în vie. Producţia a fost compromisă în procent de 20-30 la sută, în funcţie de parcelă şi de soi. Am făcut, bineînţeles, toate eforturile pentru a obţine o recoltă cât bună din cultura care nu fusese calamitată. Asta înseamnă că, în funcţie de soi şi de gradul de afectare a viei, vom recolta între trei tone şi zece tone de struguri la hectar”, a precizat managerul SCDVV Bujoru.

Cât vor primi zilierii

An de an, Staţiunea întâmpină dificultăţi în găsirea zilierilor pentru recoltat. Ce-i drept, munca nu-i uşoară. Dar se plăteşte. “Suma pe care o primesc muncitorii zilieri, în condiţiile în care ajung să recolteze 300-400 kilograme de struguri pe zi este de 69 lei. Nu e o sumă pe care să o hotărâm noi, ci una impusă de lege. În plus, muncitorilor care vin din alte zone li se asigură transport. Vor fi şi două mese pe zi. Doar micul dejun, pentru cine îl va vrea, se va plăti, dar costul lui va fi nesemnificativ”, a precizat Alina Donici.

Primarul anunţă că va veni la recoltat

Ca să le dea un exemplul oamenilor buni de muncă din zonă, primarul comunei Târgu Bujor, Viorel Gâdei, a anunţat pe profiulul său de Facebook faptul că, luni, în prima zi de cules, va urca la vie, însoţit de viceprimar, şi va munci împreună cu tot personalul Staţiunii. Culesul ar trebui să se încheie în nu mai mult de trei săptămâni, în condiţiile în care via Staţiunii se întinde pe mai bine de 300 de hectare, având în cultură soiuri diverse, de la Merlot şi Burgund, la Aligote şi Fetească Regală.

Dacă se vor găsi suficienţi zilieri care să culeagă via Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru, campania de recoltat ar trebui să dureze doar trei săptămâni.

Citit 4903 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2017 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.