Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

Primele 10 mari companii gălăţene (conform clasificării din Legea 346/2004) au atins anul trecut o cifră de afaceri totală de peste 4,1 miliarde de lei şi un profit brut de aproape 250 milioane de lei, conform Topului Naţional al Firmelor, realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi. În plus, aceste firme n-au avut nici datorii la bugetele publice care să depăşească 10 la sută din cifra de afaceri.

Desigur, dincolo de rezultatele pe ansamblu, nici cifra de afaceri, nici profitul nu au avut o distribuţie uniformă, însă dacă este să ne orientăm după domeniile de activitate, atunci sectorul construcţiilor şi sectorul naval se detaşează drept punctele forte în materie de profitabilitate la nivelul Galaţului.

După cum v-am relatat deja în paginile ziarului nostru, Arabesque SRL este compania gălăţeană care anul trecut a obţinut rezultatele cele mai bune, respectiv la o cifră de afaceri de 1,58 miliarde de lei a raportat un profit brut de 61,74 milioane de lei. Tot pe segmentul construcţiilor s-a plasat pe locul 3 Arcada Company SA (cifră de afaceri 297 milioane de lei, profit brut 45,6 milioane de lei), dar în „top 10” au mai intrat Tancrad SRL (locul 9, cifră de afaceri 333,7 milioane de lei, profit brut 8,03 milioane de lei) şi Citadina 98 SA (locul 10, cifră de afaceri 77,09 milioane de lei, profit brut 7,4 milioane de lei).

Cu afacerile "pe val"

În ceea ce priveşte zona navală, se observă că Şantierul Naval Damen Galaţi, deşi a avut anul trecut o cifră de afaceri semnificativă - 548,3 milioane de lei, profitul brut a fost de "doar" 9,3 milioane de lei, valoare care i-a asigurat, totuşi, locul 7 în rândul marilor companii gălăţene. Spre comparaţie, una dintre companiile care, pe partea de echipamente şi instalaţii electrice navale, colaborează inclusiv cu Damen, Alewinjse Marine Galaţi SA, a obţinut o productivitate mai mare şi la o cifră de afaceri de 167,86 milioane de lei a raportat un profit brut de 11,1 milioane de lei, rezultat ce i-a asigurat locul 6 în topul marilor firme gălăţene. Imediat "sub linia" primelor zece se mai află două companii ce au legătură cu zona navală. Astfel, pe locul 11 s-a clasat CNFR Navrom SA (cifră de afaceri - 207,2 milioane de lei, profit brut - 6,5 milioane de lei) şi ICEPRONAV Engineering SRL (locul 12, cifră de afaceri - 50,18 milioane de lei, profit brut - 5,2 milioane de lei).

Domenii profitabile

Revenind în partea superioară a clasamentului, nu putem să trecem cu vederea rezultatul obţinut, pe segmentul industrial, de Mairon Galaţi SA. Compania axată pe producţia şi comercializarea de produse siderurgice s-a plasat pe locul 2 în topul firmelor, reuşind să atingă o cifră de afaceri de peste 819 milioane de lei şi un profit brut de 45,6 milioane de lei.

În primii zece au mai intrat Phoenix Slag Services SRL, axată pe valorificarea materialelor reciclabile de la halda de zgură a combinatului siderurgic, ce a raportat o cifră de afaceri de 104,7 milioane de lei şi un profit brut de 29,19 milioane de lei, dar şi compania locală de utilităţi Apă-Canal SA, ce a obţinut, la o cifră de afaceri de 95,53 milioane de lei, un profit brut de 18,01 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, demne de remarcat sunt rezultatele obţinute de Staer International SA, profilată pe producţia de mobilă. Dincolo de "cifrele" în sine - afaceri de 74,07 milioane de lei şi profit brut de 8,3 milioane de lei - compania este una dintre puţinele din ţară care, confruntată cu criza economică, a reuşit să-i facă faţă. Staer nu numai că a reuşit să iasă din insolvenţă şi să evite falimentul care o ameninţa, dar a ajuns, iată, pe locul 8 în rândul celor mai performante companii gălăţene!

Firme în creştere

Dincolo de "top 10" al marilor companii, sunt firme care vin tare din urmă, unele care în cursul anului trecut fie şi-au consolidat poziţia, fie au trecut, în clasificare, de "ştacheta" de la întreprinderi mijlocii la întreprinderi mari şi care, cu siguranţă, vor avea un cuvânt de spus în viitoarea evoluţie economică a Galaţiului. Şi domeniile sunt unele diverse: în IT - Selir SRL (cifră de afaceri - 28,3 milioane de lei, profit brut - 4,8 milioane de lei), în construcţii - Katy SRL (cifră de afaceri - 14,1 milioane de lei, profit brut - 4,3 milioane de lei), protecţie şi pază - Dialfa Security SRL (cifră de afaceri - 16,8 milioane de lei, profit brut - 1,9 milioane de lei), industrie - Criomec SA (cifră de afaceri - 56,6 milioane de lei, profit brut - 1,4 milioane de lei), naval - Aktiv Ship SRL (cifră de afaceri - 20,2 milioane de lei, profit brut - 0,89 milioane de lei), servicii - Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA (cifră de afaceri - 20,4 milioane de lei, profit brut - 0,63 milioane de lei).

Citit 7113 ori Ultima modificare Marți, 17 Octombrie 2017 01:14

4 comentarii

 • postat de CGL Miercuri, 18 Octombrie 2017 09:19 92.86.16.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pentru firmele de constructie abonate aproape exclusiv la proiecte demarate doar de statul lui Dragnea and co e usor sa calculezi profitul net si profitul brut. Aceste firme sifoneaza bani buni de ani de zile si vor mai sifona, lucrari de proasta calitate ( macar de ar sifona bani si ar face treaba cat de cat, doar un exemplu e strada de la Metro pana in Bariera, asfalt un singur strat, prost turnat, nivelari cu lopata pe alocuri, si multe multe exemple de borduri care se macina la prima ploaie, capace de canalizari mult peste nivelul asfaltului, etc etc. ) E usor sa te lauzi si sa apari intr-un top in care doar politicul primeaza. De ce nu mergeti sa vedeti o zi din viata unui manager de firma privata ( 60-100 de angajati ) care nu activeaza in sectorul constructii si care nu lucreaza cu statul decat atunci cand face plati la buget. In rest, alearga dupa contracte tot in privat, munceste, produce, livreaza un produs catre omul de rand, plateste angajatul, marketing, banci, si tot ce inseamna munca cu stres 24din 24. E usor sa nu fii stresat ca peste 2 luni stii ca ai sanse f f mari de castig la o strada, la o bordura, la o scoala, un acoperis etc, si alta e sa te uiti pe rapoartele de vanzari, sa coordonezi, sa fii implicat in mod direct de tot ce inseamna o firma, chiar si atunci cand nu merg lucruri sa stii ca tu esti principalul vinovat, ca nu ai manageriat corect ca nu ai luat deciziile cele mai bune....In fiecare an dati aceste firme ca fiind mari pioneri in afaceri, ei bine cand lucrezi doar cu statul si ai lucrari una dupa una e si normal sa te lauzi la final de an cu marile realizari...In acest top apar firme care au monopol ( Apa Canal nu are concurent ), Navrom Bac ( mai stie cineva un privat cu barca din Gl care sa treaca de pe un mal pe altul ? )...Cand nu ai concurenta e normal sa castigi mereu.....In rest, FMMDRAGNEA!

  Raportează
 • postat de adiilie Marți, 17 Octombrie 2017 08:20 188.24.249.*** Link la comentariu
  0
  2

  Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA (cifră de afaceri - 20,4 milioane de lei, profit brut - 0,63 milioane de lei). oare unde s-au pierdut (sifonat) aproape 20 milioane lei ? ca investitii nu se vad

  Raportează
 • postat de DESPERADO Luni, 16 Octombrie 2017 10:55 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  19

  Dar Navrom Bac nimic, nimic...?
  Sau nu se pune acum, când e PSD-ul la putere?

  Raportează
 • postat de Gabriel Luni, 16 Octombrie 2017 08:36 193.230.156.*** Link la comentariu
  1
  35

  Interesant! Apa-Canal in pozitie de top, la intrecere cu firme private. Firmele private sunt intr-o "piata", au concurenta, asa ca bravo celor care reusesc sa fie profitabile. Apa-Canal insa are pozitie de monopol, fapt ce-i permite adoptarea unor tarife pe care ma abtin sa le etichetez cu adjectivul care li s-ar cuveni. Ce fel de clasament este acesta, intre firme care au conditii total diferite in activitate?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.