Guvernul fură banii organizaţiilor non-profit

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Prin măsurile financiare pe care le-a adoptat pentru anul viitor, Guvernul a lovit puternic în societatea civilă, tăind una dintre cele mai importante surse de venit ale organizaţiilor non profit. Din 2018, oamenii nu mai pot dona cei doi la sută din impozit pentru a susţine cauza unui ONG sau a unei asociaţii. Conform Codului Fiscal, nici firmele nu mai au posibilitatea să redirecţioneze în scopuri caritabile 20 la sută din impozitul pe profit. Concret, în cifre, este vorba de aproximativ 50.000 de companii şi de sponsorizări în valoare de peste 40 de milioane de euro! Bani care mergeau acolo unde guvernanţii nu şi-au propus niciodată să ajute: cauzele umanitare disperate, proiectele unor asociaţii, sportivi sau copii talentaţi, dar iată că şi construirea unui spital oncologic de pediatrie, minune care nu a putut fi înfăptuită de statul român, deşi suntem printre ţările din lume cu cele multe cazuri de deces din cauza cancerului. Asociaţia "Dăruieşte viaţă" a reuşit să demareze un asemenea proiect de anvergură şi de maximă necesitate tocmai din aceste sponsorizări. Sumele vor fi îndesate în buzunarele statului şi nu există nicio nicio garanţie că se vor regăsi în domeniile care suferă de atâţia ani de subfinanţare, Educaţia, Sănătatea, sprijinirea persoanelor dezavantajate şi a performerilor din orice domeniu care au nevoie de sprijin bănesc, pentru a-şi continua visele. Banii vor merge, cu siguranţă, la acoperirea unei părţi din promisiunile electorale cu care PSD şi-a cumpărat voturile. Dintre toate, cel mai trist e faptul că va scădea şi numărul vieţilor care primesc o nouă şansă de la oamenii care îi pot ajuta să obţină bani pentru tratamentele sau intervenţiile costisitoare, dar salvatoare, din străinătate.
Ceva începuse să meargă bine în această privinţă, oamenii şi companiile private îşi făcuseră un obicei frumos de a dona procentele respective pentru a sprijini diferite cauze, iar societatea civilă chiar s-a putut bucura cu câteva mii de proiecte astfel finalizate. Proiecte care vor dispărea din peisaj, pentru că nu există alte legi care să încurajeze sponsorizările.

Citit 1676 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2017 21:02

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Sandu
  Luni, 18 Decembrie 2017 17:59
  109.103.134.***
  Pentru Marinica Italy,nu sunt pesedist sunt realist.PentruGeorge ar fi trebuit cu litere mici ca asa ai invatat daca ai invatat la scoala ca se scrie numele tau.Comentariile mele nu sunt trase la indigo ,daca ai avea putina minte si putin efort de gandire ai remarca si alt lucru decat hastag rezist.Sugestia cu spalatul pe fata dimineata este valabil pentru noi toti pe unii ii trezeste iar pe altii cu mai putini neuroni le raman sloganurile si etichetarile din strada pe care le arunca celor care mai indraznesc sa aiba si o alta parere.Apreciez totusi ca ai si o urma de politete cand te adresezi cu dumneavoastra. De Craciun numai de bine.Pentru DIPERADO.Si pana acum 2 la suta se virau acolo unde doreai tu.Se retinea pe statul de plata si angajatorul transmitea banii in contul O.N.G.ului indicat de tine dar poate nu ai stiut asta.Poate este si o tactica nu neaparat comunista de verificare a felului in care sunt finantate O.N.G. individual si nu la gramada cum pare sa fi fost pana acum.Sunt de acord cu finantarea O.N.G. urilor care nu fac politica .Pentru politica avem nevoie de partide adevarate si nu cum este cel care face acum circ si propaga anarhiape strada si in Parlament.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Roxana
  Luni, 18 Decembrie 2017 15:40
  81.12.149.***
  În Franţa sunt peste 200.000 de ONG-uri în toate sferele de activitate.
  La noi sunt de peste 100 ori mai puţie şi vrem să le omorâm şi pe astea??
  Eu cotizam anual 2% pentru SMURD, în vederea dezvoltării şi perfecţionarii acestui serviciu care ne ajută pe toţi în caz de urgenţă.
  Acum cum vom proceda? Vom cotiza personal mergând pe la ei, pierzând atâta timp sau vom aştepta fiecare când vom apela de urgenţă la ei, dacă vom mai avea noroc să trăim?
  0
  0
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Luni, 18 Decembrie 2017 11:05
  81.12.149.***
  Sandule, una e să dai un procent de 2% unde vrei tu, pentru o cauză umanitară, decât să-l ia statul şi să-l folosească în alte scopuri (aşa cum face de obicei) şi alta este să vină un ONG şi să cerşească pe la uşa fiecăruia pentru a strânge câte doi lei de la fiecare.
  Cu alte cuvinte, banii pe care îi poţi da unui ONG de acum încolo sunt din propriul buzunar pe care până acum ţi-l cheltuiai pentru chestiunile tale bine drămuite.
  Mi-e greu să cred că vor mai fi mulţi care să se rupă de la gură pentru a mai ajuta vreun ONG!
  E o TACTICĂ COMUNISTĂ care vrea să pună pumnul în gură Societăţii Civile şi să ne îndreptăm spre o DICTATURĂ fără margini de care ni s-a făcut silă de curând.
  6
  15
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Luni, 18 Decembrie 2017 11:02
  194.105.20.***
  Imi pare mie sau s-a cam ajuns la fundul sacului si guvernantii (oricare ar fi ei- PSD,PNL USR ETC) nu mai au ce fura ?!!!
  3
  9
  Raportează
 • postat de george
  Luni, 18 Decembrie 2017 10:50
  213.128.190.***
  @Sandu, toate comentariile dumneavoastra sunt trase la indigo, imi permit sa va fac o sugestie, mai spalati-va si pe fata dimineata. poate va treziti, nu doar pe creier. Mai inchideti televizorul ala ...
  De Craciun fiti mai bun!
  6
  10
  Raportează
 • postat de Marinica Italy
  Luni, 18 Decembrie 2017 09:43
  82.137.13.***
  Bai Sandule, asa i ca esti pesedist?
  6
  12
  Raportează
 • postat de Sandu
  Luni, 18 Decembrie 2017 08:16
  109.103.134.***
  Nu te opreste nimeni ca acei 2 la suta sa il dai singura in continuare din buzunarul tau pentru orice O.N.G. legal fara a mai fi retinut direct de pe statul de plata a salariilor.Poate ar trebui sa te mai intrebi si unde au mers pana acum aceste fonduri pentru ca rezultate concrete nu se prea vad cu exceptia strazii.
  21
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.