Cum să faci bani din suferinţa bolnavilor terminali

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ultimul scandal de corupţie legat de decontările fictive pentru îngrijirile medicale la domiciliu scoate din nou în evidenţă caracatiţa de tip mafiot care sugrumă sistemul local de sănătate. Timp de aproape doi ani, mai mulţi administratori de firme de îngrijiri medicale, funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, medici şi chiar un preot s-au îmbogăţit din dramele bolnavilor aflaţi în stadii terminale, în timp ce ei încasau bani pentru pacienţi imaginari. Din ancheta procurorilor reiese limpede că toate aceste ticăloşii s-au petrecut şi chiar au luat amploare sub privirile complice ale funcţionarilor care ar fi trebuit să le împiedice.

Astfel, trei firme de îngrijiri medicale la domiciliu din zona Tecuciului sunt vizate de ancheta procurorilor. Din cauza decontărilor fictive făcute în perioada ianuarie 2016-octombrie 2017, din bugetul asigurărilor sociale de sănătate a fost furată suma de 1.400.000 de lei. Revoltător este faptul că nimeni din cadrul CJAS Galaţi nu a sesizat sau, mai degrabă, s-a făcut că nu vede aceste ilegalităţi. În treacăt trebuie spus că CJAS are chiar un corp de control, a cărui treabă tocmai asta ar fi fost. După ce au cumpărat tăcerea funcţionarilor publici din cadrul CJAS Galaţi, administratorii firmelor în cauză şi-au putut vedea nestingheriţi de treabă, extinzându-şi activitatea de tip mafiot. Astfel, în luna februarie a anului trecut, a fost înfiinţată şi Medicas Nicormed SRL, firmă care a intrat în aprilie 2017 în contract cu CJAS Galaţi. Potrivit datelor de pe site-ul Casei, la finalul lunii iulie 2017, firma Nicormed SRL primea 63.000 de lei, adică jumătate din bugetul judeţului Galaţi pentru domeniul îngrijirilor la domiciliu. Şi pornind doar de la aceste date, era evident că era ceva putred la Nicoreşti.

Pentru a înţelege mai bine care este miza umană a acestei fraude trebuie spus că de îngrijiri la domiciliu ar fi trebuit să beneficieze tocmai acei pacienţi cu boli grave, ajunse în stadii terminale. Prin fraudarea masivă a unui buget şi aşa sărăcăcios (pentru îngrijiri la domiciliu au existat mereu liste de aşteptare), sute de bolnavi au fost privaţi de dreptul de a fi trataţi decent de către statul român în ultimele clipe de suferinţă.

Citit 2468 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 16:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.