România devine un sanatoriu

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

România devine tot mai puţin populată şi mai îmbătrânită, de la an la an. Nu este vorba despre românii plecaţi la muncă în străinătate şi care, la un ipotetic moment dat, s-ar putea întoarce în ţara natală. Este vorba despre faptul că tot mai puţini tineri sunt dispuşi să aibă copii, în vreme ce generaţiile numeroase născute în anii '50 şi '60 ai secolului trecut încep să iasă la pensie.

Îmbătrânirea unei populaţii vine la pachet nu doar cu o presiune sporită pusă pe serviciile sociale, ci şi cu boli. Boli care, atunci când afectează un număr suficient de mare de oameni, devin probleme de sănătate publică. Acesta este şi cazul maladiei Alzheimer, boală pe care statul român preferă să o treacă încă cu vederea sau să o ascundă sub preşul indiferenţei. Cele mai optimiste statistici arată că în jur de 300.000 de români sunt diagnosticaţi cu Alzheimer. Lor li se adaugă bolnavii care nu au ajuns sau care nu vor ajunge niciodată în cabinetul unui medic, pentru a primi un diagnostic oficial. În aceste cazuri, deloc puţine la număr, este vorba nu doar despre suferinţa în sine a pacientului, ci de suferinţa întregii sale familii.

Statul român a făcut până acum prea puţin pentru a-i ajuta pe aceşti pacienţi şi pe familiile lor. Medicii geriatri, psihiatri şi neurologi sunt total insuficienţi pentru a se ocupa aşa cum ar fi necesar de fiecare bolnav în parte. Mai mult, cu mici excepţii notabile, nu există unităţi specializate în tratamentul de lungă durată al pacienţilor cu demenţă tip Alzheimer. Astfel, de voie, de nevoie, casele în care există pacienţi cu demenţă se transformă în sanatorii improvizate.

Privită în ansamblu, îmbătrânirea accelerată a populaţiei României este direct proporţională cu numărul de cazuri de Alzheimer care vor fi diagnosticate de acum înainte. Oricum, în momentul de faţă, incidenţa bolii este notabil mai mare decât în multe alte state europene. În asemenea condiţii şi cu o strategie oficială care încă bâjbâie, România are toate şansele să devină un sanatoriu.

Citit 1513 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2018 22:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.