Ţara arde şi Guvernul se piaptănă

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În timp ce premierul Viorica Dăncilă învaţă încă pronunţia numeralelor în limba română, zeci de pacienţi se îmbolnăvesc grav în focarele de infecţie din spitalele româneşti, fără ca Ministerul Sănătăţii, instituţie din subordinea Guvernului, să facă nimic pentru a împiedica acest lucru.

În 2015, în spitalele din România s-au înregistrat peste 5.800 de infecţii doar cu bacteria Clostridium difficile, arată datele oficiale. Concomitent, românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice dintre europeni, fapt ce face bacteriile intraspitaliceşti din ce în ce mai rezistente în faţa tratamentelor.

În primăvara anului trecut, Guvernul avea un proiect privind combaterea rezistenţei microbilor la antibiotice. Proiectul a ajuns în faza de dezbatere publică, însă a dispărut în mod misterios din peisaj chiar înainte de a fi adoptat. În prezent, potrivit Pressone, respectivul proiect se află din nou în „procedură de avizare internă”.

În timp ce documentul în cauză se prăfuieşte prin sertarele ministerului, o altă ordonanţă, adoptată de urgenţă în octombrie 2017, pare menită să dea lovitura finală unei sănătăţi publice şi aşa destul de şubrezite. Este vorba despre Ordonanţa 70/2017, care permite oricărui punct de vânzare autorizat să comercializeze şi antibiotice animale, fără recomandarea ori avizul unui medic veterinar, fapt ce va creşte şi mai mult cantitatea de antibiotice pe care o vom asimila prin alimentaţie. Asta fiindcă animalele crescute pentru carne vor fi tratate fără să se ţină cont de impactul pe care tratamentul pe care-l primesc ele îl are asupra consumatorului.

Situaţia care se creează astfel are efecte dintre cele mai grave. S-a văzut cel mai bine în urmă cu doi ani şi jumătate, la Colectiv, atunci când mulţi dintre răniţii care scăpaseră cu viaţă din ghearele flăcărilor au fost răpuşi de bacteriile luate din spitalele româneşti. În ritmul actual şi fără un plan rapid şi eficient din partea autorităţilor, riscăm să rămânem fără tratamente, mai repede decât ne-am închipui, în faţa unor boli pe care ne-am obişnuit să le considerăm minore.

Citit 1570 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2018 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.