Caii lor, actorii noştri…

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cândva, cel puţin trei sferturi din populaţia Galaţiului  ar fi comentat, tare îngrijorată, că iar se vinde Combinatul! Astăzi, trăim cu aerul că parcă citim o ştire de prin Zimbabwe, nu din oraşul nostru. Pe vremea comunismului, cultivate ca branduri de oraş, chiar de ţară, Combinatul şi Şantierul Naval erau învăţate şi la şcoală, iar poeţii proletcultişti câştigau binişor cântând ode oţelarului. Ei, chiar dacă nu se discută aprins, am constatat că ştirea din ziarul nostru privind vânzarea ajungea la peste 5.000 de accesări. Deşi, de la vlădică până la opincă, nu îl mai receptăm ca „al nostru”. Şi când te gândeşti la atâtea şi atâtea suflete de siderurgişti pieriţi, de-a lungul istoriei glorioase a Combinatului, în cumplite accidente, unele chiar cu oameni arşi de vii, prinşi pe vecie în lava oţelului, ca în statui de metal carnivor… Măcar pentru acest lucru, imaginea Combinatului n-ar trebui ştearsă de pe blazonul local. Nu vezi nici un indicator care să explice călătorului ce scoate acel fum.

Şantierul Naval DAMEN lipea recent flayere prin autobuze, vorbind despre 125 de ani de existenţă la Galaţi. E clar că se referea la minunea realizată de Fernic, atelierul din 1893, DAMEN existând, în Olanda, de la 1875. Dar ce i-ar costa pe nişte investitori străini cu respect european să cultive (şi) acest nume istoric local?… Dar noi îl cultivăm?!

Acum, cel mai mare producător de oţel din India (iar vin… indienii) depune ofertă de cumpărare a Combinatului. De fapt, e chiar unul dintre… concurenţii internaţionali ai actualului proprietar. Un război comercial, ca oricare altul…

Din păcate, nu avem destule companii străine atrase la Galaţi (lipsa de drumuri rapide, de aeroporturi, de seriozitate, birocraţia, şpăgile  etc.). Chiar şi aşa, va fi tot mai greu de spus ce mai rămâne „lucru  românesc” şi ce nu, este greu de spus într-o lume-amalgam, o maioneză internaţională în care se toarnă la noi şi filme transnaţionale „cu actorii lor şi cu caii noştri”, dar să rămână cultivate vechile branduri! Doar într-o ţară sălbatică investitorii străini nu sunt văzuţi implicaţi în viaţa socială a locului şi parcă se feresc să-i atingă pe băştinaşi la evenimente locale, nu se fac văzuţi în comunitate decât prin nişte eventuale sponsorizări... În fond, şi ei se pot lăuda „afară” cu istoria brandurilor cumpărate, nu?

Citit 2017 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2018 15:37

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Ana List
  Luni, 25 Iunie 2018 11:54
  109.166.128.***
  Mdaaa! Bănuiesc că se va vinde cu tot cu fierul vechi. Sau se va vinde în totalitate ca fier vechi? Câtă dreptate avea Petrică Roman în dec. 1989 şi după! Mai are rost să ne supărăm pe cei de la Charlie Hebdo? Ei au avut două mici erori: 1) au pus semnul egalităţii între Simona Halep şi România (ceea ce au bănuit foarte mulţi români); 2) au pus semnul egalităţii între rezultatul muncii Simonei şi rezultatul muncii românilor din perioada 1948-1989.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 25 Iunie 2018 10:14
  188.24.253.***
  Din pacate sunte pacatosi si putem sa ridicam 10.000 de biserici si 0 spitale inseamna ca religia nu ne-a ajutat mai CU NIMIC! Esenta omului este viata si compasiunea pentru cei din jur, nu falsitatea, trufia, ura, indivia si pochi care nu platesc un leu si umbla in straie aurii salasluind in cladiri cu chipuri cioplite! (e chiar una din regulile lor)
  IN 29 de ani orasul putea arata mai ceva ca malul unguresc al Dunarii... ar fi putut... probabil... daca s-ar... si uite-asa au plecat 5-6 milioane de oameni... daca nu 7.... in 29 de ani... si-au ramas cei cu sperantele ranite, asistatii... stim povestea nu mai continui... asteptam actul final! PS: combinatul se va taia treptat tot la fier vechi incet, dar sigur!

  CETATENI - GANDITI! - Cine a spus-o? Nu a spus-o NIMENI! - Divertis
  2
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.