Podul volant, scripta manent!

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

„Ce vrei, dom’le, se mai întâmplă! Las’ că reparăm noi!” – cam asta e ideea comunicatului de presă emis de Ministerul Educaţiei după ce au ieşit la iveală greşelile grosolane din noul manual de Geografie pentru elevii de clasa a VI-a. Problema e că bazaconiile tipărite în 1,6 milioane de exemplare vor fi răspândite în lungul şi în latul ţării, iar corecturile se vor face doar în format electronic. Ce să-i faci, „scripta manent”!

Ironia sorţii e că editorii manualului de Geografie au încurcat borcanele taman în Teleorman, locul de baştină al multor „somităţi” de largă respiraţie naţională care conduc în prezent destinele patriei. Desigur, pentru unii politicieni, că e Turnu-Măgurele, că e Drobeta-Turnu Severin, n-ar fi mare brânză, tot despre nişte „turnuri” ar fi vorba. Dar întrebaţi-vă ce-ar fi păţit Traian dacă punea podul peste Dunăre după cum scrie la manual. Nimerea cu legiunile prin cine ştie ce bălării şi rămâneam neromanizaţi până în ziua de azi! Dar, mai ştii, poate că la mijloc chiar e o acţiune de inducere în eroare a unor complotişti din „statele paralele”. În acest caz, dacă se iau după indicaţiile didactice, asasinii internaţionali nu mai au nici o şansă să dea peste Liviu Dragnea, în caz că şi-ar propune într-o zi să-l caute prin Teleorman.

Dar s-ar cuveni, poate, să spunem două vorbe şi despre lucrurile care nu apar în manual. De exemplu, taman în harta aia cu cele mai importante oraşe de pe Dunăre, nu apare nici Galaţiul, nici Brăila. În schimb, autorii au pus Turnu Măgurele (greşit, ce-i drept, dar contează să fii măcar pomenit pe undeva), Giurgiu şi Călăraşi. Pe Dunărea Maritimă autorii s-au oprit la Tulcea, chit că Galaţiul, de exemplu, este cel mai mare port de pe acest segment al fluviului. Dar, în fine, nimic nu-i nou sub soare. Şi Galaţiul, şi Brăila aşteaptă de ani buni să fie „puse pe hartă”. De exemplu, pe harta investiţiilor în infrastructura rutieră, portuară, feroviară, că despre podul peste Dunăre tare îmi e că o să rămânem doar cu cel al lui… Traian, de la Drobeta-Turnu Severin.

Dincolo însă de toate greşelile care au apărut în manualul de Geografie, se cuvine, totuşi, să remarcăm un lucru pozitiv. Deşi frontierele unor state au fost redesenate mai ceva ca la Yalta, iar mările au fost mutate din loc cum nici Moise n-a visat, unele dintre locurile de interes pentru politicienii români, precum insulele Seychelles, Costa Rica, Madagascar sau Brazilia, sunt trecute corect pe hartă. Să ştie oamenii cum se orientează când o apucă pe căi greşite, iar meridianele româneşti devin prea strâmte pentru ei!

Citit 2144 ori Ultima modificare Vineri, 24 August 2018 22:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.