La an nou, fără oameni noi

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Numărul tinerilor din România a scăzut cu aproape 2,5 milioane doar în ultimii 15 ani. Potrivit unei analize recent publicate de Consiliul Tineretului din România, în ţara noastră mai există, în prezent, doar puţin peste cinci milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani. Natalitatea tot mai scăzută şi migraţia tinerilor către Occident au transformat România într-una din ţările îmbătrânite ale Europei. Grav este că autorităţile nu par să aibă un plan pentru a opri sau măcar încetini această sinucidere lentă, dar sigură, a unui popor.

În raportul Consiliului Tineretului se arată faptul că Guvernul României a alocat, în 2018, pentru activităţile pentru tineret desfăşurate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de instituţiile din subordinea sa exact 1,49 de lei pentru fiecare tânăr din ţara noastră. "Această sumă este suficientă pentru a cumpăra un covrig", este una din concluziile documentului.

La aproape trei decenii de la Revoluţie, corupţia, impostura, incompetenţa şi lipsa de viziune a autorităţilor din România au făcut ca ţara noastră să rămână o sperietoare pentru tânăra generaţie. În căutarea unei calităţi mai bune a vieţii sau măcar a unei vieţi decente, tinerii au ales sacrificiul să plece din ţară, uneori pentru totdeauna. Acesta este poate cel mai serios indiciu al faptului că societatea noastră a ales să meargă pe un drum greşit.

Chiar şi cu venituri semnificativ mai mici decât cele din Vest, sunt convins că mulţi tineri nu ar fi plecat din ţară dacă în România ar fi avut parte de un sistem de educaţie şi de unul de sănătate decente, dacă ar fi găsit aici oportunităţi cu adevărat plăcute de petrecere a timpului liber şi dacă societatea le-ar fi oferit şanse în funcţie de merite şi nu pe criteriul pilelor, cunoştinţelor şi al relaţiilor.

Scăderea cu o treime a numărului tinerilor în doar 15 ani înseamnă automat şi o îmbătrânire fără precedent a populaţiei României, cu tot ce decurge de aici: presiunea incredibilă pusă pe un sistem de pensii deja fracturat, nevoia crescută de servicii medico-sociale, scăderea accentuată şi constantă a numărului de locuitori. Fără tineri, rămâne doar să ne întrebăm cine va mai avea grijă de bătrânii noştri.

Citit 1647 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.