La an nou, fără oameni noi

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
3 comentarii

Numărul tinerilor din România a scăzut cu aproape 2,5 milioane doar în ultimii 15 ani. Potrivit unei analize recent publicate de Consiliul Tineretului din România, în ţara noastră mai există, în prezent, doar puţin peste cinci milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani. Natalitatea tot mai scăzută şi migraţia tinerilor către Occident au transformat România într-una din ţările îmbătrânite ale Europei. Grav este că autorităţile nu par să aibă un plan pentru a opri sau măcar încetini această sinucidere lentă, dar sigură, a unui popor.

În raportul Consiliului Tineretului se arată faptul că Guvernul României a alocat, în 2018, pentru activităţile pentru tineret desfăşurate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de instituţiile din subordinea sa exact 1,49 de lei pentru fiecare tânăr din ţara noastră. "Această sumă este suficientă pentru a cumpăra un covrig", este una din concluziile documentului.

La aproape trei decenii de la Revoluţie, corupţia, impostura, incompetenţa şi lipsa de viziune a autorităţilor din România au făcut ca ţara noastră să rămână o sperietoare pentru tânăra generaţie. În căutarea unei calităţi mai bune a vieţii sau măcar a unei vieţi decente, tinerii au ales sacrificiul să plece din ţară, uneori pentru totdeauna. Acesta este poate cel mai serios indiciu al faptului că societatea noastră a ales să meargă pe un drum greşit.

Chiar şi cu venituri semnificativ mai mici decât cele din Vest, sunt convins că mulţi tineri nu ar fi plecat din ţară dacă în România ar fi avut parte de un sistem de educaţie şi de unul de sănătate decente, dacă ar fi găsit aici oportunităţi cu adevărat plăcute de petrecere a timpului liber şi dacă societatea le-ar fi oferit şanse în funcţie de merite şi nu pe criteriul pilelor, cunoştinţelor şi al relaţiilor.

Scăderea cu o treime a numărului tinerilor în doar 15 ani înseamnă automat şi o îmbătrânire fără precedent a populaţiei României, cu tot ce decurge de aici: presiunea incredibilă pusă pe un sistem de pensii deja fracturat, nevoia crescută de servicii medico-sociale, scăderea accentuată şi constantă a numărului de locuitori. Fără tineri, rămâne doar să ne întrebăm cine va mai avea grijă de bătrânii noştri.

Citit 1279 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 18:20

3 comentarii

 • postat de Alexuz Joi, 03 Ianuarie 2019 09:34 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  8

  Cunosc o gramada de persoane care in 2019 pleaca din tara unul din ei fiind si eu.
  Faliment scrie pe Romania. Cei ce nu au solutii o sa ramana, cei ce nu au nimic de pierdut sau obligatii, etc vor pleca.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 03 Ianuarie 2019 08:35 188.24.226.*** Link la comentariu
  1
  8

  Statul treuie sa aibă grija de batrani nu, familia! Cum pot eu ingriji un batran, daca trebuie sa muncesc? La sfarsitul lunii imi raman 150-200 de lei!?? Asta daca nu ma distrez in week-end in afara orasului macar... mai mult nu am voie sa ma inbolnavesc, sa ma insor... nu am voie nimic... gura mica... joc de glezne... si traim ca sa muncim.

  De ce presa tace si nu spune motivul REAL : NU SE MERITA SA MAI MUNCESTI O ORA IN ROMANIA!
  Nici financiar, nici social. nici moral... nici ca protectia a viitoare familii ( ceea ce in Romania statul nu-ti da voie sa o poti avea!) practic... esti condamnat la saracie... iar dupa 40 de ani Sulea Spatarul te va angaja. Eu am primit refuzul a unei firme de 5 ori... si aveam sub 40! Clasa politica este inepta, presa este cumparata... aberatii.. reclama in prostie.
  Este prea tarziu... suntem un popor prostanac, delasator, rau, increzut... avem si puncte forte... dar cei ce le au... au parasit demult corabia... ne tot amagim CU CE?... sistemul trebuie ras din temelie... confiscate averile... expulzati... cu 24 de salarii minime si lasati in posteriorul gol metaforic la grainita! Pramatiile astea ce-au distrus tara nu-s romani, n-au fost niciodata.. is fii fostilor nomeclatursti! Imi uzez tastatura degeaba!

  Intraducere libera: PLECATI, PLECATI, PLECATI!

  Raportează
 • postat de Sabrina Joi, 03 Ianuarie 2019 05:11 82.137.8.*** Link la comentariu
  0
  7

  DE 1,49lei/an un Covrig pe an fără lumânare. Dar oricum sa dat nu sa luat și asta că să apară o sumă în Bugetul Nostru Drag pe care-l RADEM noi votanții de numai au tovarășii bănuți pentru Referendum s-au alegeri Europarlamentare și Prezidențiale /
  Poporul din care a dispărut 5 000 000 de oameni Osă vedeți că LA ALEGERI NE INMULTIM /Suntem cam 19 000 000 de votanți casa ALEGEM mai MULȚI EUROPARLAMENTARI ȘI SĂ PLĂTIM ACUM LA INCEPUTUL ANULUI 2,5 MILIARDE DE EUROI PENTRU CĂ FACEAM PARTE DIN UE DAR NU DIN SCHENGEN CĂ NU AM MAI PRIVATIZAT PORTUL CONSTANȚA /Deci după ce se alocă 1,49lei/an (adică gaura de la Covrigul fără lumânare pentru fiecare tânăr român m-ai facem și câte două rânduri de ALEGERI și dacă se m-ai supără între ei cei de SUS,/ DEA DREAPTA ȘI DEA STÂNGA PREȘEDINTELUI NE MAI FERICESC SI CU REFERENDUMUL SĂ VEDEM CINE CU CARE SAU CARE CU CINE ARE VOIE SĂ SE CONSOLEZE Așa CUM se cheltuiesc banii AȘA DISPAR SI TINERII DIN ROMANIA

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.