Vă ordon, treceţi fluviul!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Campania de consultare "Alege Priorităţile Oraşului Tău!", iniţiată de Banca Mondială în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, a primit răspunsuri coerente. De observat că brăilenii ne-au trecut oraşul în propunerile lor de infrastructură. La loc de cinste, avem Autostrada A8. Invocată recent şi de Asociaţia "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei", care şi-a început o serie de conferinţe la noi, cu cea intitulată "Galaţi - interfaţa Moldovei". Dincolo de vorbe, asociaţia, alături de "Împreună pentru A8", "Moldova vrea Autostradă" şi "Pro Infrastructură" ameninţă acum că va da Guvernul în judecată.

Înainte, mulţi gălăţeni luau în râs astfel de campanii. Am găsit de pildă reacţii mofluze şi la un articol publicat în 2013 de un coleg, care compara acţiunile altor oraşe din ţară. Comenta cineva: "Eu propun oraşul Galaţi să devină comună (…) şi astfel scăpăm de toate orgoliile astea de oraş - aeroport, tunel, pod, etc…".

În 2011, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, Asociaţia "plusminus" a organizat concursul naţional de proiecte "Oraşul Posibil - Galaţi 2050". 20 de proiecte tinereşti despre relaţia oraşului cu fluviul - dezvoltări plutitoare, exploatarea spaţiilor publice ignorate, a tradiţiilor etc. Autorităţile au ignorat evenimentul.

Un arhitect român venit de la Londra a susţinut atunci: ca şi Londra sau Budapesta, este obligatoriu ca Galaţiul să se dezvolte pe ambele maluri! La început, cred că trebuie să ne obişnuim cu acţiuni estivale. Cu ani în urmă, primari de peste Dunăre au încercat chiar să propună ataşarea localităţilor de acolo la judeţul nostru, dar noi ne-am temut de sărăcie. În anii ´50, nordul judeţului vecin chiar intra, vremelnic, în Regiunea Galaţi… Dar un parteneriat? Mai ales că există (în ultimii ani mai puţin vizibilă) Euroregiunea. Un parteneriat cu comuna I. C. Brătianu, ai cărei locuitori îşi trimit oricum copiii la licee gălăţene, vin la spitalele noastre şi vând aici produse alimentare, ar aduce câştig din refacerea plajei şi firmele gălăţene ar câştiga din comerţ estival, ni s-ar reface Cocuţa. Ani buni, peste Dunăre vedeam doar un singur cort - pe când o tabără de vară, aşa cum era cea de la Gârboavele, de mult desfiinţată? Cu festivaluri de tot felul, preferabil cu un specific aparte, care să atragă inclusiv vase de croazieră străine şi fonduri europene. Un mal solid pentru viitoare construcţii...

Citit 1823 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2019 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.