Corupție, boală și statistici

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un studiu recent dat publicității de Eurostat arată că speranța de viață sănătoasă a românilor este mai mică decât media europeană. În vreme ce la nivel european acest indicator este de 64,2 ani pentru femei și de 63,5 ani pentru bărbați, în România, media este de doar 59 de ani pentru femei și de 59,8 ani pentru bărbați. Cu alte cuvinte, în cazul românilor, speranța unei vieți sănătoase, neafectate de boli cronice, adesea prevenibile, se situează sub pragul de 60 de ani.

Speranța de viață sănătoasă a populației unei țări este direct proporțională cu dezvoltarea sistemului de sănătate din respectivul stat. Un sistem de sănătate ineficient și corupt conduce, inevitabil, la o speranță de viață mai mică. Din acest punct de vedere, la majoritatea capitolelor, suntem cu mult în urma Europei, nefăcând prea mulți pași concreți pentru a reduce decalajul.

Majoritatea bolilor de inimă, tipurile de cancer cel mai des întâlnite și unele afecțiuni digestive și pulmonare cronice, adică principalii ucigași ai românilor, pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și prin responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Pentru prevenție eficientă avem însă nevoie de educație medicală și de politici coerente și bine gândite de sănătate, capitole la care suntem încă repetenți.

Poate la fel de nociv ca lipsa prevenției este însă flagelul corupției din instituțiile publice românești. Auzim vorbindu-se în ultima vreme din ce în ce mai mult de dublul standard est-vest în privința alimentelor din marile magazine. Dând la o parte discursul politic electoral, este lesne de observat faptul că înseși autoritățile românești, aflate de cele mai multe ori sub sfera politicului, au permis și permit ca astfel de alimente inferioare celor comercializate în vestul Europei să ajungă pe rafturile magazinelor de la noi. Ar fi fost treaba autorităților care au închis cu bună știință ochii ani la rând să pună la punct un cadru legislativ care să împiedice asemenea practici.

Poate că cifrele prezentate la începutul articolului par simple statistici, însă ele arată negru pe alb că nouă și celor apropiați nouă ni se fură la propriu ani din viață prin corupție, nepăsare și incompetență.

Citit 1955 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 17:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.