A început numărătoarea inversă

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La mai puţin de zece zile până la alegerile europarlamentare, spiritele devin din ce în ce mai încinse pe scena politică.

Dincolo de viitoarea structură a Parlamentului European - apropiatul scrutin se anunţă a fi, poate, cel mai important din istoria spaţiului comunitar - sunt în joc şi mize importante pentru politica internă. Să nu uităm că alegerile europarlamentare sunt cuplate cu referendumul pe temele de Justiţie.

Pentru alianţa de guvernământ, pentru PSD în special, nu prea există nuanţe de "gri". Conducerea partidului aşteaptă o "(re)legitimare" a actualei guvernări. Un rezultat slab ar fi direct imputat liderului PSD, Liviu Dragnea, şi ar amplifica atacurile la adresa acestuia, atât din interiorul, cât şi din exteriorul partidului. În ceea ce priveşte ALDE, acesta îşi va testa bazinul electoral, iar o "balanţă" bună în raport cu PSD i-ar permite lui Călin Popescu Tăriceanu să-şi afirme poziţia de potenţial prezidenţiabil, dar şi de a proiecta alte eventuale alianţe.

Şi partidele de Opoziţie îşi au miza lor. Dincolo de raporturile contondente cu PSD, întrebarea esenţială este cine va fi, pe viitor, liderul zonei politice de centru-dreapta. PNL a intrat în campanie cu un candidat cap de listă, Rareş Bogdan, din afara partidului. O mişcare în care se mizează mai mult pe notorietatea candidatului respectiv şi discursul anti-PSD al acestuia şi mai puţin pe un argument cu o consistenţă ideologică sau doctrinară. Este "pariul" lui Ludovic Orban nu numai cu propriul partid, ci şi cu… coaliţia USR-PLUS. Aceasta din urmă încearcă să-şi facă loc pe scena politică, iar PNL ştie că bazinul electoral al tandemului Dan Barna - Dacian Cioloş este tot în zona de centru-dreapta.

Iar dacă a venit vorba de partide ce îşi testează forţele, interesant este şi ce se va întâmpla cu ProRomânia lui Victor Ponta, mai ales că, la europarlamentare, lista este deschisă de actualul comisar european Corina Creţu. Cu o miză mai mică intră în lupta electorală PMP şi UDMR. Primul, indiferent de rezultat, se alimentează din notorietatea lui Traian Băsescu, al doilea are, după cum se şie, cel mai constat bazin electoral.

Desigur, în final, cea mai importantă va fi miza percepută de electorat. De ea va depinde şi prezenţa la alegeri. Să sperăm, însă, că după 30 de ani de democraţie, cetăţenii au reţinut că votul nu este "un moft". În fapt, indiferent de opţiuni, absenteismul ar trebui să fie singura… opţiune de neacceptat.

Citit 1283 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2019 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.