”Mărimea nu contează!”

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"După lupte seculare", fundaţiile Castrulului nostru roman au învins şi arheologii au descoperit artefacte preţioase. Cândva, o să avem şi muzeu de sit şi un amfiteatru roman reconstituit. Am fost însă încântat şi mirat să descopăr că undeva, într-o comună de nici patru mii de suflete, Cristian, de lângă Sibiu, o mică asociaţie de reconstituire istorică condusă de un împătimit absolvent de istorie a început ridicarea unei reconstituiri de castru roman urmând un sat dacic, cu "cartiere" ale altor popoare antice.

Deja, Strategia de dezvoltare a municipiului Galaţi 2016-2010 cuprindea, cum se cade, şi "realizarea analizei - diagnostic preliminar al situaţiei istorice şi de actualitate a sistemului urban". Edilitar, se mişcă într-adevăr lucrurile în oraş, autorităţile se mai sfătuiesc cu entităţi neguvernamentale, iar entităţi care au "în gestiune" patrimoniul cultural-istoric încearcă să mai salveze câte-o ruină nobilă, pe care străinii ar da aur, însă noi am turna peste nişte betoane "moderne". De multe ori am văzut, de-a lungul tranziţiei noastre involutive, cum  edilii întâi construiau, apoi întrebau (sau nu!) specialiştii. Dar şi asociaţii de voluntari cu succese notabile care nu s-au priceput să completeze şi complicatele formulare. Şi nici nu şi-a bătut capul cineva să-i ajute. Sau să-i sfătuiască unde ar putea să plaseze, de pildă, o lucrare de artă din pe banii lor, nu publici, fără a încălca legislaţia. Placa memorială care aminteşte unde şi-a petrecut Crohmălniceanu copilăria a putut fi aşezată imediat pe un perete de casă, doar pentru că proprietarul a permis acest lucru. În timp ce un bust, excelent realizat de un plastician,  al unui savant stă şi acum fără autorizaţie în faţa unei instituţii de învăţământ. Iar bustul, inaugurat cu pompă oficială, al Ecaterinei Conachi, comandat de o familie unui sculptor profesionist, Dan Mateescu, autorul Aleii personalităţilor Tecuciului, va fi dat jos, se plângea recent, la Galaţi, scriitorul şi profesorul Vasile Ghica, iniţiatorul unei adevărate mişcări dedicate acestei "Jeanne d´Arc a României"…

"„Romanul" Tiberiu-Pavel Polgar din Cristian mi-a povestit cum a convins primăria locală, edilii apelând la expertiza unui oraş din Franţa înfrăţit (şi noi avem înfrăţiri), să acorde asociaţiei un teren de peste 8 ha. Pentru un veac! Asta pentru că lucrurile uimitoare atrag şi turişti, şi bani. Chiar dacă eşti mic şi nu eşti un port.

Citit 1838 ori Ultima modificare Duminică, 19 Mai 2019 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.