"Îmi pare rău, am încercat de şase ori. Am ieşit din sistem şi am reintrat, dar tot nu merge. Nu am cum să vă eliberez reţeta, aşa că trebuie să veniţi mai târziu", i-a spus farmacista unei doarme trecute bine de a doua tinereţe, care încerca să îşi cumpere medicamentele pe bază de reţetă compensată. Femeia, care avea vreo 80 de ani, a plecat dezamăgită şi supărată că, deşi foarte bolnavă, trebuie să mai facă un drum la farmacie.
Discuţia a devenit o obişnuinţă, atât la farmacii, cât şi la medici. Şi asta pentru că sistemul electronic cu carduri de sănătate, achiziţionat cu sute de milioane de euro, funcţionează cu foarte mare dificultate. Au trecut cinci ani de când sistemul a fost implementat în România şi, deşi se spera că totul va merge mult mai uşor, eliberarea reţetelor a devenit un adevărat coşmar. Medicii de familie se tem să elibereze reţete pentru că, dacă acestea nu sunt validate în sistem, riscă să aducă bani de acasă pentru a le plăti. Dacă ai norocos însă şi primeşti reţeta, rişti să nu îţi poţi cumpăra medicamentele pentru că în farmacii nu se pot elibera medicamentele prescrise dacă nu merge sistemul. Şi uite-aşa, ne învârtim într-un cerc vicios, pe sănătatea populaţiei.
Culmea, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Sănătate a ieşit public şi a declarat că "nu moare nimeni dacă nu merge sistemul". Domnul cu pricina nu a fost, probabil, pus în situaţia doamnei de 80 de ani care a trebuit să plece acasă fără medicamente pentru că nu a mers sistemul informatic. Femeia putea să-şi piardă viaţa doar de supărare că trebuie să mai facă încă un drum la farmacie, pe o căldură insuportabilă.
Dar cei care se află la conducere, indiferent de domeniul de care vorbim, uită că salariile lor depind de contribuabili, iar dacă ei îşi bat joc de aceştia situaţia nu poate fi prea roz. Măcar o dată la patru ani! Şeful individului a declarat că va lua măsurile care se impun, iar purtătorul de cuvânt va plăti pentru declaraţia făcută. Asta nu va face însă ca sistemul să funcţioneze, aşa că problemele vor fi aceleaşi şi de-acum înainte, aşa cum au fost şi în ultimii cinci ani. Asta în ciuda faptului că milioane de români plătesc, lunar, sute de lei la sănătate, bani care se opresc, fie că vrei, fie că nu vrei, din salariul fiecărui angajat.
Dacă nu am mai plăti oare aceşti bani şi ne-am face şi noi, ca afară, asigurări private, ce-ar mai face cei care cheltuie banii fără cap pe sisteme care oricum nu funcţionează?