Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
3 comentarii

Culmea, m-a umplut de mânie tocmai evenimentul, neobişnuit de atractiv, al acostării bricului „Mircea” în acest fost mare port Galaţi, oraş care nu mai are demult nici măcar o mică navă de pasageri. Şi nici un muzeu al Marinei, măcar cât un coteţ. Iar pe debarcaderul „Udrea 1” pentru ambarcaţiuni uşoare bate vântul abandonului. De ce să-mi pierd eu cumpătul? Păi de aia, pentru că am văzut că da, se poate: vine un velier celebru în portul nostru coclit, ocolit de vasele de croazieră (care îşi trimit însă turiştii, de la Giurgiuleşti, exact într-un sat cu 4.000 de suflete în costum popular, însă cu izvoare pline de nitraţi) şi pe dată Galaţiul se buluceşte. Unii au avut răbdare să îşi aştepte mult timp rândul, iar „tirajul” punţii a ajuns la 1.000 de vizitatori pe oră, încă din prima zi! Sigur, dacă bricul ar rămâne la noi câţiva ani, interesul s-ar mai mări, dar trecătorii prin Galaţi ar fi, desigur, încântaţi.

Proprietarul unui vas îmi mărturisea că primise oferta de a-şi duce nava într-un port grecesc turistic, primind chiar o indemnizaţie de la primăria de acolo, pe lângă câştigul din activitatea de restaurant tras la mal a vaporului.

La deschiderea „uşilor”, autorităţile au onorat cum se cuvine echipajul care aducea din nou nava la ţărmul nostru, după 80 de ani în care ea a străbătut mările şi a trecut oceanul cu velele în vânt; din păcate, nu am avut parte acum şi de un exerciţiu de manevrat velele... Un astfel de eveniment, dacă este bine administrat, în sensul că la atâta şi atâta puhoi de oameni te poţi aştepta la orice şi trebuie să ai ochii cât cepele asupra celor ce se pot petrece pe malul aglomerat, deci dacă totul iese fără julituri şi cozi obositoare, aceasta poate aduce chiar beneficii de imagine politicienilor care au avut acum meritul principal că… nu s-au opus acostării. Cât aş fi aplaudat dacă astfel de iniţiative ar veni şi de la noi! Să invităm, să provocăm astfel de lucruri. Am putea vedea zburând baloane peste fluviu, am putea primi o navă străină invitată etc. De Ziua Marinei, îşi fac pomană brăilenii, împrumutându-ne vasele de război, Pânzarul zace mâncat de şobolanii nepăsării, la atâta lăţime de Dunăre nu avem vara, nu regate, ca la Constanţa, însă măcar concursuri cu bărci. În loc să-şi cumpere trei maşini scumpe, unii s-ar mulţumi poate cu două şi cu o barcă, cu motor. Iar omul mai sărac, cu una cu vâsle. Ne trebuie mai multă îndrăzneală şi nebunie, că interes public avem!

Citit 1387 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 18:25

3 comentarii

 • postat de Ajutor Joi, 19 Septembrie 2019 23:20 188.105.105.*** Link la comentariu
  1
  0

  Nu exista demoni reali care vin sa dea cu securea,astea sunt scene din filmele horror. Oamenii chinuiti de demoni,de energii negative sunt ori victime ale propriei cruzimi si desfranarii exacerbate ori victime ale magiei negre.

  Raportează
 • postat de Domnule reporter , Joi, 19 Septembrie 2019 07:25 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  11

  pana sa vedem regate si concursuri cu vele pe Dunare , avem lacul Brates. Care este printre cele mai mari din tara.
  Sigur adancimea lui mica nu permite desfasurarea tuturor sporturilor cu vele. Dar pentru sporturi nautice mai "usoare" : windsurf , Kitesurfing , barci cu vele mai mici, cred ca acest lac este excelent. Si ne-am face si noi cunoscuti pe plan national si poate international.
  Trebuie doar niste oameni mai cu initiativa si mai vizionari in acest domeniu.

  Raportează
 • postat de eu Joi, 19 Septembrie 2019 07:00 86.124.202.*** Link la comentariu
  2
  12

  Lăsați domnu', de ce sunteți Gică Contra ? Vine acum Târgul de toamnă, lumea are parte de acțiune la Galați, poporul are timpul ocupat cu activități cultural recreative: le dă mici, gratar ( pronunțat exact cum se scrie) bere, muzică, plus că pot scăpa măcar pentru câteva zile de teama de a nu muri de foame! Când se mai întâlnesc ei cu posibilitatea de a cumpăra de 3 ori mai scump ceva ce poți cumpăra în orice altă zi a anului? Aveți impresia că suferă cineva din cauza faptului că avem 3 ape și 3 granițe care se întâlnesc în oraș și nu se face nimic în legătură cu asta? Aveți impresia că suferă cineva din cauza faptului că orice se organizează în orașul ăsta are punct central mâncarea și băutura? Dacă ăstea sunt singurele necesități ale orașului care trebuie acoperite? Credeți că degeaba te dărâmă gălățenii la rând la pâine dacă zăbovești 2 secunde? Mațul este singura preocupare și de-o parte și de alta și nimeni nu vrea să schimbe starea asta de fapt! Ce să facă gălățeanul pe apă, ce, micul are alt gust vis a vis de Palatul navigației? Sunt prea puțini cei deranjați de faptul că nu se organizează în orașul ăsta nimic altceva decât prilejuri de umplut mațul, prin urmare nu interesează pe nimeni trăirile ăstea

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.