Când ne trezim?

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Amorțită în jonglerii electorale și în dispute constituționale fără ieșire, România izolată în perioada coronavirusului își poate aminti, fără plăcere, că treizeci de ani de ”merge și așa” nu ne-au deranjat prea des. De la ”nu ne vindem țara” și mineriadele vremurilor, am ajuns la ”mândria de a fi români”. Între timp, am produs un sistem sanitar pe care îl descoperim acum în toată ”splendoarea” sa, unul educațional care livrează analfabeți funcționali, nicio autostradă care să traverseze România de la un capăt la altul și trei-patru milioane de concetățeni plecați în bejenie, pe partea economică. Unii, marea majoritate, sunt apreciați și la locul lor. Alții ne cauzează cel puțin migrene, acum când repopulează mediile deloc salubre din care au plecat. 

Per ansamblu, nu am reușit să finalizăm niciun proiect de țară, atâtea câte au fost. Am trecut de la o tranziție sălbatică, girată de incompetență, la o creștere economică însoțită de corupție masivă pe vremea... PNA. Am fost apoi martorii unei crize economice majore, inexistentă în mintea politicienilor populiști, asociată imediat cu decizii radicale de ”însănătoșire”, insuficient explicate în era ridicării sălilor de sport în pantă. 

În mod neverosimil, a urmat o epocă a glumițelor și a giumbușlucurilor politice dinte palate cu pisici și marinari plus MTO, pentru cunoscători. A fost bruscată violent de un incident Colectiv. Așa, și? Stagnarea deciziilor radicale a continuat. În plus, au apărut personaje cu probleme penale și cu grave carențe de exprimare care ne-au prezentat utopic investiții majore. Mai clar, abilitățile acestora erau în zona manevrării micilor și a lădițelor cu tomate la întâlniri electorale asortate cu discursuri sforăitoare.

Din punct de vedere sociologic, ne lipsește încă sentimentul cetății, al înțelegerii expresiei de cetățean în adevăratul sens al cuvântului. Folosim în continuare, pe post de truisme, expresii de genul ”rufele murdare se spală în familie”, sau ”gunoiul se ascunde sub preș”, fără a încerca, măcar, să le deslușim sensul nociv în raport cu vremurile. Găsim de cuviință să ne diferențiem antagonic în raport de forma de proprietate a jobului, să mimăm des solidaritatea și să facem poze acolo unde nu suntem prezenți efectiv. Asociem frustrările noastre românești de zi cu zi cu probleme globale și suntem părtași la conspirații inventate de tot felul. Ne dezumanizăm ușor și vorbim urât. Nu facem asta toți deopotrivă, e adevărat. Dar când ne trezim?

Citit 1602 ori Ultima modificare Marți, 28 Aprilie 2020 19:50

5 comentarii

 • postat de C.FULGER !
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 22:41
  86.124.204.***
  Exista cel putin o generatie muscata de MUSCA TETE !!! rEVENIREA DIN PRIBEGIE A EXODULUI POATE GRABI TREZIRA DIN SOMNOLENTA A MAJORITATII BASTINASILOR DESI LI SE CANTA IN FIECARE DIMINEATA DESTEAPTA TE ROMANE !!! DAR DE UNDE NU E NICI BUNUL DUMNEZEU NU CERE , AMIN !!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Când ne trezim...din amnezia selectiva ?
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 18:06
  77.111.247.***
  La retrospectiva asta pe ,,repede inainte" a ultimilor 30 de ani de istorie a Romaniei, a aparut...O MICA SCAPARE...culmea (!!!) exact referitor la ultimele 7 luni de ,,istorie".

  A fosta ,,scapata din vedere" o campanie prezidentiala abjecta, in care singurul ,,program" prezentat a fost acela de ura oarba si paranoica la adresa contracandidatului si de negare A ORICE... ,o campanie de mistificari si afirmatii naucitoare si argumente descalificante prin ridicolul lor, ... a fost ,,scapata din vedere" si lasitatea fara margini in momentul in care...IN REPETATE RANDURI...se solicita participarea la o dezbatere televizata pe programe, solicitare care a fost ignorata in modul cel mai josnic si descalificant cu putinta pentru un candidat la presedintia unei tari...a fost ,,scapata" si preluarea talhareasca a puterii guvernamentale in tara...a fost ,,scapata" si prabusirea totala la care cei de la putere au adus tara si scandalurile FARA INCETARE si FARA NICIUN MOTIV si NICIUN TEL ...a fost ,,scapata din vedere" si INCOMPETENTA CATASTROFALA si AMATORISMUL RIDICOL si DEZINTERESUL TOTAL fata de soarta populatiei , singura ratiune de a exista a actualei conduceri a Romaniei fiind DOAR aceea de a ataca paranoic pe oricine nu e de partea puterii, de continua si provoca o stare de scandal politic perpetuu, fara motiv si fara tel, in scopul de a teroriza psihic populatia pentru ca, ulterior, sa o poata aiuri in campania electorala asa cum le vine mai bine...
  Tot ,,scapate din vedere" au fost si ultimele 2 luni de istorie a Romaniei ...2 luni in care asaltul asupra psihicului romanilor si teroarea in care este tinuta populatia si atacul asupra libertatilor si drepturilor fundamentale ale omului si atentarea la securitatea materiala si alimentara a romanilor si dezaztru economic in care a fost aruncata Romania si amenintarile referitoare la cele ce ne asteapta in urmatoarele luni de zile...AU DEPASIT CELE MAI NEGRE ASTEPTARI ! Situatia de la ora actuala din Romania este depasita in materie de dictatura si de amenintare la adresa individului doar de situatia din timpul regimurilor naziste si comuniste si cel de pe vremea inchizitiei...!
  2
  7
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 09:33
  86.124.202.***
  Din păcate, regulă în țara asta nu se va face decât cu parul....cred cu toată convingerea asta. Tot la fel de regretabil este că, atunci când se va întâmpla acest lucru, tot cei care își văd de treabă vor avea de suferit primii. După 1945, primele capete care au început să cadă au fost ale țăranilor gospodari și înstăriți, respectiv ale intelectualilor. Au ieșit la suprafață pramatiile din fiecare comunitate iar mulți dintre urmașii lor sunt ăștia care nu se integrează nici acum la 30 de ani de relativă libertate ... primii înscriși în CAP și fruntași comuniști au fost cei fără pământ la fel cum acum cei care asteaptă de-o viață să li se dea îs primii la vot și merg cu nasul pe sus după ăia 50 lei la pensie
  8
  7
  Raportează
 • postat de Observator
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 08:21
  89.136.7.***
  Ne vom trezi când vom înțelege de ce a fost decembrie '89 și de ce ni s-a aruncat aruncat în ochi praful democrației.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 01:12
  5.13.144.***
  Parerea mea este ca ACUM este ULTIMA sansa a acestei colonii FOSTE TARI.. sa se renasca din propria cenusa!
  Are zilele NUMARATE.... DUPA va fi prapad! Covid19 va fi nimic!

  Mult succes politricilor, bajetilor cu ochi albastri si loazele inpaienjenite... is curios din ce va mai suje aceste tzopiste a economiei romanesti si aia scrijita si bolnava... garboite de privatul suprataxat de stat... practic cred ca economia romaneasca va muri sub dropul de sare al aceste natii foarte slabe intelectual... din ce-a ramas... De morti numai de bine! Pacat de cei atinsi de covid! Multa Sanatate! Nu si Parlamentarilor ce-au papat 30 de ani sau mai putin din avutul obstesc... ca sa fiu melancolic!
  5
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.