Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
3 comentarii

Pe măsură ce trece timpul, modul în care a fost abordată pandemia SARS-CoV2 naşte din ce în ce mai multe semne de întrebare. Iată câteva dintre acestea, cu menţiunea că unele pot fi considerate extrem de cinice, în condiţiile în care au murit oameni:
- De ce majoritatea focarelor sunt în spitale şi cămine de bătrâni, instituţii în care, teoretic, ar trebui respectate cele mai stricte măsuri de prevenţie şi protecţie?
- De ce sunt prezentate cifrele legate de mortalitate în aşa fel încât să genereze impresia că urmează o adevărată apocalipsă?
- De ce nu s-au consemnat focare importante acolo unde au continuat activităţile economice în toată această perioadă?
- De ce mulţi medici consideră că boala nu a fost "atacată" corect, tratamentul aplicat vizând mai mult pneumonia decât trombozele, care se pare că reprezintă cauza principală de deces?
- Dacă virusul este nou şi imprevizibil, de ce urmează tiparul unei epidemii clasice, cu o creştere de circa 30-40 de zile, urmată de o fază de stagnare şi o scădere naturală, spre ziua 50-60, când dispare practic de la sine? Şi asta indiferent câte de dure sau relaxate sunt măsurile şi restricţiile impuse.
- De ce ţările în care nu s-au aplicat restricţii deosebite, gen Japonia sau Suedia, nu au avut probleme atât de mari pe cât se anticipa?
- Şi, nu în ultimul rând, cine şi ce a avut de câştigat, economic şi/sau politic, din furtuna mediatică referitoare la noul coronavirus?
Distanţarea socială, voluntară sau impusă, este evident prima măsură care trebuie luată în astfel de cazuri, iar populaţia în general a respectat-o. Aproape toată lumea poartă măşti pe stradă, păstrează distanţa acolo unde se formează cozi, şi-a limitat drastic ieşirile din locuinţe, a început să lucreze de acasă. Pe scurt, şi-a cam făcut treaba.
Dar nu cumva cei care au greşit strategia de abordare a pandemiei sunt chiar specialiştii în sănătate publică (nu medicii aflaţi în prima linie, la patul bolnavilor) şi autorităţile politice, a căror misiune era tocmai găsirea unei soluţii pentru protejarea populaţiei din toate punctele de vedere, nu numai împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV2? Şi, în cazul ăsta, cine plăteşte? Că oameni afectaţi sunt o mulţime, de la miile de persoane care şi-au înrăutăţit starea de sănătate din cauza fricii de a se interna în spitalele-focare, la zecile de mii întreprinzători care au fost obligaţi să-şi închidă micile afaceri sau la sutele de mii de salariaţi care şi-au pierdut locurile de muncă. Îi trecem, ca întotdeauna, la "victime colaterale" ale incompetenţei şi indolenţei celor ce ne conduc? Până când?

Citit 1659 ori Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2020 16:53

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Luni, 04 Mai 2020 11:10 5.13.144.*** Link la comentariu
  3
  15

  @PULIZER pentru articol! ASA ESTE! Superb punctat!

  Asta este statul roman... un incompetent... de fapt este radiografia acestui popor preponderent... las slab delasator hot arogant tupeist puturos intrigator... exceptii putine... ramase in tara!

  CV 2020: ce-ati facut in anul 2020 nu vad trecut nimic: M-am spalat pe maini... si satul de economie... timp de 30 de ani!

  Raportează
 • postat de PULITZER pentru articol ! Luni, 04 Mai 2020 09:35 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  25

  Populatia a inteles (DE FAPT) ca trebuie sa stea (o perioada) in case pentru ca autoritatile si sistemul medical sa beneficieze de acea perioada necesara de START, de intelegere a ceea ce se intampla, de punere la punct a unui plan de actiune daca este necesar acest lucru, de trecerea la punerea lui in aplicare si de intrare pe un fagas normal de actiune coerenta.
  Autoritatile din Romania (IN SCHIMB) au inteles ca in felul asta (SECHESTRAREA POPORULUI ROMAN IN CASE) au rezolvat orice fel de problema!!! Conducerea actuala a Romaniei traieste cu convingerea (PE CARE SI-O SI EXPRIMA DE CATE ORI ARE OCAZIA !!!) ca ei si-ai facut treaba asa cum scrie la carte...au facut din Romania un mare spatiu de detentie si ies din cand in cand la televizor si mai impartasesc populatiei cugetarile lor silabisite si balmajite intr-o limba romaneasca precum o traducere automata de pe google...SI GATA !!!

  Cu pretul prabusirii economiei Romaniei (si asa vai de capul ei) si ruinarii firmelor mici si a cetatenilor cu venituri reduse sau fara venituri, cu pretul invrajbirii diferitelor categorii de populatie, cu pretul unor derapaje extreme de la drepturile omului, cu pretul tinerii sub teroare mediatica si a aparatului de forta din Romania a intregii populatii, cu pretul intoarcerii pe dos a intregului sistem medical din Romania care nu mai poate face fata niciunei situatii medicale alta decat acest asa-zis ,,COVID-19"...situatii medicale pornind de la o simpla plomba dentara si mergand pana la operatii urgente si vitale si a lipsei de medicamente VITALE pentru o serie de boli grave, medicamente care AU DISPARUT DIN FARMACII...cu pretul a DOUA LUNI DE VIATA din viata noastra a fiecaruia...CU TOATE ACESTE PRETURI, autoritatile din Romania au reusit sa bifeze o singura realizare pozitiva concreta pe care au si anuntat-o triumfator in presa: AU REUSIT SA ,,AUTORIZEZE" PRODUCEREA DE MASTI TEXTILE IN ROMANIA !!!!!
  In rest, solutia acestor autoritati incremenite intr-o incompetenta si nestiinta si lasitate profunde, solutie valabila (dupa mintea lor !) pentru TOATE CELELALTE PROBLEME cu care se confrunta la ora asta Romania, este una singura...aceeasi pe care au auzit-o si ei din prima clipa a crizei, de pe la altii (dar nu sunt in stare sa si-o explice nici macar pe asta...) , ,,SOLUTIA" este : STATI IN CASE SI SPALATI-VA PE MAINI !!!

  Raportează
 • postat de Teroristii din 1989 Luni, 04 Mai 2020 09:06 95.76.0.*** Link la comentariu
  2
  17

  Un experimen asemanator a realizat in 1938 actorul american ORSON WELLS care a citit la radio timp de cateva ore mai multe capitole din volumul RAZNOIUL LUMILOR de cunoscutul scriitor SF H.G. WELLS descriind sosirea navelor martiene pe Pamant si felul in care extraterestii distrug armata si politia SUA, astfel incat, cuprinsi de panica, locuitorii marilor orase americane au inceput sa le paraseasca folosind automobilele si trenurile

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.