Ce să facem cu atâta bănet?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lansată, conform stilului propriu, la „şi altele”, de către preşedintele Traian Băsescu, ideea suprapunerii alegerilor locale cu cele parlamentare ia avânt. Deja câţiva lideri PDL au încercat şi un soi de argumentare a unei astfel de variante, chit că şeful statului nu a zis nicidecum că şi-ar dori acest lucru, ci doar că, dacă partidele s-ar gândi la o astfel de opţiune, dânsul, ca preşedinte de ţară, nu ar spune nu…

Ieri, însă, am ascultat cu mare atenţie explicaţiile prim-ministrului Emil Boc pe această temă. La un moment dat, chiar mi s-a părut că premierul aduce în discuţie şi o sumă, care ar rezulta în urma economiei ce s-ar face dacă alegerile locale şi parlamentare s-ar desfăşura la un loc: 30 de milioane de euro.

Pentru cine nu învârte astfel de cifre pe degete (acţiuni/bănci etc.), cele 30 de milioane de euro ar putea părea o sumă astronomică. Păi comparaţi numai cu 800.000 de lei, banii pe care Galaţiul îi primeşte de la Guvern, pentru acoperirea subvenţiei la căldură pe jumătate de an. Raportaţi la cele 30 de milioane de euro şi calculaţi nu doar câţi ani de acum înainte şi-ar asigura Galaţiul subvenţia la căldură, dar câte judeţe ar avea asigurată această mare cheltuială şi câţi ani de zile!

Bine, este adevărat, de ce să mai facem astfel de calcule, dacă tot se elimină, de anul viitor, subvenţiile la energia termică? Dar totuşi, matematic, se poate demonstra că banii economisiţi de pe urma comasării celor două scrutine ar putea fi folosiţi pentru căldura românilor din apartamente… 

Din păcate însă – ca să încheiem această paranteză – nu l-am auzit pe domnul Emil Boc spunând că cele 30 de milioane de euro economisite ar putea fi direcţionate către caloriferele românilor. Ba, din contră, l-am auzit cum le dă „libertatea” primarilor de a susţine, sau nu, de la bugetele locale (dacă au de unde!) subvenţia pe care Guvernul nu o va mai acorda… O libertate pur teoretică, deoarece se ştie că, din cauza austerităţii financiare locale, sunt primării în ţară – şi nu puţine! -  care sting lumina de pe străzi sau concediază asistenţii personali ai persoanelor cu handicap…

Dar să revenim la economia invocată ca argument pentru suprapunerea alegerilor: cele 30 de milioane de euro. Dacă vă este greu să vizualizaţi ce s-ar putea face cu această sumă, vă spun doar atât: proiectul ISPA, cel care ne tot borteleşte de ani de zile străzile Galaţiului, are valoare de aproape 70 de milioane de euro.  Iar cu banii aceştia – care reprezintă peste dublul sumei potenţial economisite prin schimbarea sistemului de vot – nu s-a înlocuit şi nici nu se va înlocui întreaga reţea de apă şi canalizare din Galaţi, ci doar o parte!

Şi atunci, despre ce vorbim? Despre o sumă care, atunci când este invocată „în trecere”, dă bine la urechile electoratului, dar atunci când te gândeşti mai aplicat la ea realizezi că nu este o aşa de mare economie!?

Acum, stau şi mă gândesc cu teamă ca nu cumva susţinătorii teoriei economisirii banilor la bugetul  de stat prin suprapunerea alegerilor să nu le vină vreo idee şi să suprapună nu doar localele şi parlamentarele de anul viitor, ci şi prezidenţialele din 2014, ba chiar şi alegerile din următorul mandat (2016), poate aşa le va rezulta o sumă mai mare economisită… Sincer, mi-e şi frică: ce vor face conducătorii noştri cu atâta bănet?

Citit 752 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.