Către ce ne îndreptăm?

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cel mai recent raport al Băncii Mondiale arată că economia României este de așteptat să scadă cu 5,7 la sută în 2020, având în vedere redresarea lentă a producției și a anului agricol sărac. De asemenea, sărăcia va crește pe măsură ce impactul Covid-19 afectează sursele de venit interne, în timp ce seceta îi usucă pe fermieri. Raportul menționează și un risc adițional de țară, care vine din absorbția istorică slabă a fondurilor europene. Mai concret decât atât chiar nu se poate, din punct de vedere economic. De altfel, pe termen scurt, provocarea-cheie este de a contracara criza provocată de pandemie și de a limita consecințele asupra sănătății și economiei.
În plan politic, am depășit momentul alegerilor locale, am tras linie și, din ce vedem, am rămas, cel puțin la Galați, cam tot noi cu ai noștri. Destul de puține fețe noi au răzbit, dar asta este o altă discuție. Întrebarea deschisă, sperăm nu retorică, este ce au înțeles aleșii noștri din paradigma acestor teribile ultime șapte luni? Dacă doar punem ceva asfalt, schimbăm borduri și constatăm nonșalant că nu putem iriga culturile agricole, e limpede că o strategie clară lipsește. Și nu mai e cazul să reluăm problema lipsei de investitori dintr-un oraș și un județ care suferă teribil din cauza infrastructurii precare.
Mai bine, haideți să privim spre viitor. Începând din 2021, România va beneficia de opt programe de fonduri europene, cu o alocare totală de circa 31 miliarde de euro. Cercetând lista programelor operaționale, am dat peste cuvinte-cheie precum digitalizare, educație și ocupare, sănătate sau transport, incluziune și demnitate socială. În total, în următorul exercițiu financiar, până în 2027, României îi vor reveni 80 miliarde de euro, restul provenind din Mecanismul de redresare și reziliență și Politica Agricolă Comună a UE.
Dacă cineva își imaginează că Galațiul își poate permite să piardă și acest tren expres al noilor fonduri europene, canalizate către domenii cu adevărat deficitare, atunci mai bine să predea mandatul de ales. Iar dacă nu a înțeles ultima frază, atunci, din păcate, e clar către ce ne îndreptăm.

Citit 1621 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 20:29

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Gabi
  Joi, 08 Octombrie 2020 17:35
  77.111.247.***
  In doar 9 luni de zile actualii conducatori ai Romaniei au prabusit tara, au distrus-o complet.
  Pana acum 9 luni de zile Romania avea cea mai mare crestere economica din UE...an de an!

  Astea sunt faptele.

  Restul de-alde:...VOM FACE...VOM DREGE...AVEM DE GAND...SE PLANUIESTE...SE VA STUDIA POSIBILITATEA...SE VA IMPLEMENTA STRATEGIA...sunt numai povesti, numai perdele de fum in aruncate in ochii populatiei ca sa nu inteleaga ce se planuieste cu Romania si cu noi. Pacat ca analfabetismul functional "implementat" in Romania a reusit sa faca ravagii in asa hal incat cea mai mare parte a populatiei nu mai e in stare sa deosebeasca marfa de ambalaj.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Doru
  Joi, 08 Octombrie 2020 16:56
  85.186.244.***
  Ne indreptam inainte, ca inainte era mai bine.
  Mai da-le dracu de fonduri europene shoroiste shi reptiliene de la bil gheitz.

  Sa ni si deie nishti pensii shi ajutoari mai mari, nishti plasmi noi cu posturili de la pesedeu preinstalate shi sa ni si dei voii sa mai punem maneli la maxim la bloc ca sa moara vecinii ca iei n-are boxe uaerles ca noi.
  Ni mai distram shi noi.

  Vorba unui actor bolnav de covid: Trecut de kkt am avut, prezent de kkt avem, noroc ca n-avem nici un viitor...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 08 Octombrie 2020 08:46
  89.39.81.***
  Daa ma ,suntem in defoicit,datori,vanduti ,banca mondiala ne socoteste banutii ramasi si ce mai avem de vandut sau de girat in tara,iar Europa?Europa nea luat de crescut tata,ne da baaani cu carul ,numa sa-i luam si sa facem treaba cu ei.Moaca nii da.Nu reusesc sa ne dea ei cat pot fura magarii din tara .Va fi bine.Foaie verde de dudau ,o sa fie si mai bine.
  6
  8
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede 81 ani
  Joi, 08 Octombrie 2020 08:26
  78.96.83.***
  Pana sa ploua cu bani de la UE, toate tarile europene trebuie sa acopere uriasele pierderi inrejistrate din pricina pandemiei asa ca nu se stie ce fonduri vor mai exista. Interesant de observat ca pandemia a facut ravagii tocmai dupa ce tara cea mai bogata s-a desprins de UE si deci bujetul acestei formatiuni statale s-a redus extrem de mult
  9
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.