Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
5 comentarii

Îmi pare bine că, din nou (după "scrutinul" privind ridicarea a patru busturi în Parcul "Eminescu"), amplasarea unui monument de for public în Piațeta "Florilor de Tei" se bucură de consultare publică, pe site-ul Primăriei. Țin minte remarca unui tânăr la întrebările reporterului vizând lucrările din cea mai mare expoziție de artă în metal din sud-estul Europei: "Total dizgrațioase"! Și acum sunt postate opinii că într-un părculeț al teilor s-ar cuveni să fie un tei. Sigur, modelul teiului lui Eminescu din Copou poate fi urmat și ar fi bine ca în câteva decenii să crească în parc mai mulți tei umbroși necesari, însă, mai ales într-un oraș cu prea puține monumente, într-o piață publică trebuie să troneze "statuia". Și, dacă în Parcul "Eminescu" ne așteptăm la busturi din care să recunoaștem personalitățile, dincolo de stilizări, sculptura modernă (modernă... cam din primul deceniu al secolului trecut!) nu-l urmează pe Michelangelo, ci pe Henry Moore, Brâncuși  ("învinuit" că face instalații) sau, hm, Marcel Duchamp... Iar tabăra de sculptură a fost posibilă chiar și în comunism. La București, mda, poți vedea şi copaci din metal. Un "curajos" comentator care nu se iscălește spunea acum: "Chiar trebuie să umplem orașul de ruginituri? Multe sunt chiar hidoase". Altă opinie: "Ce sunt panaramele alea?" și "Kitschurile alea parcă au tentă erotică". Dar și, practic: "La o fântână arteziană nu v-aţi gândit? Bustul unui om de cultură nu era mai potrivit?". Avem, în față la Facultatea de Inginerie, o grămadă de busturi istorice, nu ar putea fi "împrăștiate"? Mulți ar prefera poate plastica proletcultistă unor stilizări actuale.

Oameni buni, să ținem seama de toate opiniile, dar nici să nu ne dăm cunoscători dacă nu avem parte și de educație artistică! Se simte deci nevoia unei intervenții lămuritoare a plasticienilor și criticilor de artă, căci nu trăim în două lumi! Desigur, ca și selecția pentru Eurovision, unde piesele muzicale sunt alese pe baza votului public - televot, dar cu o importantă proporție a specialiștilor în domeniu.

Tocmai dialogul între specialiști, public și autoritățile locale a lipsit în organizarea ultimei tabere de sculptură în metal de la Galați, cele opt lucrări finanțate de Ministerul Culturii și local, cu peste  124.000 de lei, zăcând prin magazii din 2016! Am avertizat de altfel organizatorul, Fundația "Mantu", cu luni înainte de finalizarea lucrărilor, că va trebui inițiat un dialog cu arhitecții din Primărie, cât timp artiștii și-ar putea alege chiar ei locul de "plantare" a lucrărilor, urmând ca acestea să fie agreate sau nu de specialiștii în urbanism. După cinci ani, abia "se mișcă" primul monument!

Citit 998 ori Ultima modificare Marți, 09 Martie 2021 00:51

5 comentarii

 • postat de Sergiu Marți, 09 Martie 2021 17:11 188.24.196.*** Link la comentariu
  1
  3

  "Oameni buni, să ținem seama de toate opiniile, dar nici să nu ne dăm cunoscători dacă nu avem parte și de educație artistică!"

  Haideți domnule Cilincă...bine că vă dați dumneavoastră cunoscători. Cât despre cuboscătorii ăia care chipurile au "educație artistică", asta nu e ceva infailibil, nu s-au născut ei știind Adevărul pur", știind din născare "Cunoașterea Însăși". Mai lăsaține cu "formatorii", formații ăștia prefăcuți a fi cunoscători, ca fiind cunoscători. Dacă zice unul să mănânci broaște cu rahat fiindcăa mâncat el și știe el că-i bun, asta nu-l face "Cunoscător" și trebuie musai să ne închinăm lui și să-i apreciem dar și să-i urmăm întocmai "Cunoașterea", că el știe mai bine. Nu le mai dați atâta importanță că nu fac ăștia operații pe creier ca să ne închinăm cunoașterii lor. E vorba dacă oamenilor le place sau nu ceva? Sau ați ajuns să le interziceți oamenilor până și dreptul/libertatea de a nu le plăcea(de a nu accepta) ceva anume?

  Cu tot respectul domnule Cilincă dar greșiți criticându-i sau reproşându-le oamenilor pentru că și-au permis să nu le placă ceva, pentru că și-au permis să nu aleagă niciuna dintre opțiunile ce nu le-au plăcut lor. Atunci de ce i-ați mai chemat să aleagă, să voteze? Alegeți voi unul(una, ba chiar toate) dintre porcăriile acelea și vîrîți-le cu forța pe gât oamenilor/gălățenilor și gata. Ce o mai tot dați cotită că oamenii greșesc sau oamenii sunt răi pentru că nu vor ceva anume.

  Dacă tot sunt atât de prețioase ca și artă și vă plac, atunci vă rugăm domnule Cilincă, faceți-ne un serviciu și luați-le acasă pe toate fierătaniile astea numite de domniile voastre "opere de artă".

  Fiare din sud-estul Europei, cică "artă", cică "sculpturi".
  Așezi 3 fiare una peste alta și gata "arta", cică ești "artist" și ai "ocupație", ai "o meserie".

  Domnule Cilincă, apropo de titlul editorialuliui dumneavoastră, vă spun doar..."Slavă cerului că vă pricepeți domniile voastre la" artă"," arte" și la "sculpturi", că altfel noi ăștia "inculții în ale artei" practic, din spusele dumneavoastră noi nu am recunoaște niciun rahat ca fiind "artă" nici facă ar scrie pe rahat "ARTĂ" sau "sculptură".
  Scuzați-mă că vă spun, dar atitudinea aceadta a dumneavoastră vă descalifică total.

  Și tata știe să sudeze niște fiare...E și el artist, sculptor? Asta ne spuneți.
  Mă întreb oare ce altă artă, ce alt curent de "talent" va mai apărea în viitor... :)) Ce vor mai diviniza ca nou, ca artă(sculptură) unii în viitor.

  Apropo...știți că era pe vremuri trendul acels cu aruncatul tenișilor vechi pe cablurile de pe stâlpi? O fi și aia artă(sculptură) în mintea domniilor voastre?
  Haideți să fim serioși...

  Raportează
 • postat de Mitruta Marți, 09 Martie 2021 16:41 188.24.196.*** Link la comentariu
  0
  3

  De asta-i "sud-estul Europei" cu "arta metalică" fiindcă e de "maro". Ăștia de prin părțile astea nu știau ce să facă, nu se pricepeau și nu aveau talent la nimic altceva și s-au trezit să facă și să spună, să prezinte și ei celorlalți niște fiare pe post de "artă".
  Când nu poți accede la un nivel sau la un talent peste puterile tale te mulțumești și tu cu ce ai la nivelul tău. Nu poți să accezi la un nivel superior, te pui și spui și tu că joaca, modelajul cu noroiul e "artă", e ceva "deosebit". Doamne Dumnezeule.

  Și mai erau unii care mai și făceau comparația dementă, cel puțin spus deplasată cu Turnul Eiffel. Doamne apără-ne și protejează-ne de așa ceva.

  Luați fierătaniile astea și puneți-i-le în curte, domnului Cilincă, dar și admiratorilor acestor "minunății", dacă lor le plac atât de mult, dar lăsați orașul în pace ši nu-l mai umpleți cu fiare.

  P.S.: De ce credeți că asta cu "arta în metal", cică "sculpturi"...bre, cică "sculpturi(în metal)" a apărut înspre partea astea de sud-est a Eoropei(mai înspre sovietici)? Fiindcă ăștia nu s-au priceput la altceva...și au zis "să sculptăm, cică să sculptăm în metal.

  Cu tot respectul pentru dumneavoastră, dar și pentru domniile voastre "sculptori în metal" asta nu e "artă". Sculptezi lemnul, piatra...dar metalul, să sudezi ceva nu e artă. Cred că și Anghel Saligny sau Apolodor din Damasc erau sculptori pentru voi, nu? Marean...cică e și el sculptor, artist. Mare ți-e grădina Doamne.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Marți, 09 Martie 2021 12:09 86.124.200.*** Link la comentariu
  1
  3

  Deci se pot pune aceste opere doar pentru cunoscatori. Ceilalti ,care nu ne plac trbuie sa le acceptam si sa nu zicem lucrul asta ,doar ca nu ne pricepem ce reprezinta imbarligatura aia de fiare. In final ,esti sculptor in fier ,trebuie neaparat sa expui oriunde orice. Eu fiind medic ginecolog ce expun pe strazi ?

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Marți, 09 Martie 2021 09:23 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  13

  Asteptam si ziua in care primarul ne va intreba pe facebook cat de mult ne dorim ca investitorii sa vina in orasul asta gri si trist. Asa orice primar se pricepe la pus sculpturi si borduri prin tot orasul. Dar nu de asta avem nevoie. Vorba aia... chelului ii lipseste tichia de margaritar.

  Raportează
 • postat de Aristotel Marți, 09 Martie 2021 08:41 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  21

  Dar si artistii si criticii de arta isi dau doar o parere. Iar parerile lor pot veni pe fondul unui curent artistic sau al unei ideologii, pe care noi le acceptam sau nu. Sa nu uitam ca arhitectura hidoasa a comunismului a fost creata de specialisti, de arhitecti moderni care voiau sa rupa contactul cu formele clasice si frumoase. Poeziile si cantecele inchinate lui Ceausescu au fost produse de artisti. Criticii de arta au fost cei care au promovat anumite carti si au blamat si chiar interzis alte carti.

  Asa ca merita sa dam ascultare parerii celor multi, mai ales ca ei se vor bucura de acea statuie. Opinia mea e urmatoarea: prefer cu mult mai mult o statuie din marmura sau piatra uneia din metal. Nu doar ca cele din metal au un aspect mai urat, dar stim deja din exemplele de pe faleza in ce hal ajung sa se deterioreze. Se ruginesc si ajung sa creeze mai mult impresia de paragina. Si sa fim sinceri, orasul asta are nevoie disperata de frumos.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.