Exercițiu deosebit De vesel(u)

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Pe 11 mai, la invitația președintelui Klaus Iohannis, omologul său polonez, președintele Andrzej Duda, va participa la exercițiul militar „Justice Sword 21”, la Poligonul Smârdan. Vizita onorantă a președintelui Duda marchează centenarul Convenției de Alianță Defensivă România – Polonia, încheiată în martie 1921. Președintele Duda a fost invitat, pe 10 mai, chiar de Ziua Regalităţii, și la Cotroceni, fosta reședință regală. Polonia, căreia am riscat, la invazia nazistă, să-i ajutăm Guvernul să ne tranziteze ţara, pentru a ajunge cu bine în Occident, cu o parte a armatei, mulți civili și cu tezaurul polonez, ne-a fost și atunci, și acum, partener zonal. Încă din 2009, preşedinţii Poloniei şi României au semnat (la Bucureşti!) ”un acord privilegiat de colaborare” (și nu toate statele au părut mulțumite), punând bazele unui nucleu pentru centrul și estul european, asemănător celui franco-german. Interesul lui Carol I și apoi al lui Carol al II-lea, de a crea alianțe defensive ale statelor ”mici”, în care România să aibă un rol important, poate fi astăzi o temă bună pentru un copy and paste politic…

Nu avem noi mari festivaluri internaționale vizitate de președinți străini, dar măcar poligonul a tot fost vizitat, de la fostul ambasador britanic, la experți în Apărare, cu cu arme de invidiat și trupe, uneori din peste zece state, cam ca în figurația la filmul, tot cu distribuție internațională, ”Dacii”. În 2012, chiar după ce Rusia a invadat și anexat ilegal peninsula Crimeea, manevrele de aici au întins un deget acuzator. Iar acum, războiul ruso-ucrainean e prea aproape ca să nu ridicăm… scutul!

Nu vi se pare însă cam… tăios ”titlul” (”Justice Sword” - Sabia Justiției) ofensiv-propagandistic al manevrelor? Altfel, nu înţeleg de ce un exercițiu defensiv (ocazie de a prezenta echipamentele cumpărate, în ciuda recesiunii), trebuia să sune a cruciadă.

Și vorbind despre întâlnirea celor doi președinți, nu pot să nu o evoc și pe cea similară, din 18 octombrie ´38, discretă în contextul ascensiunii naziste, care a avut loc chiar la Galați, pe atunci capitala a 10 județe regionalizate în Ținutul Dunărea de Jos, performanță nereluată! Întâlnirea miniștrilor de Externe polon și român cu regele autoritar care își făcuse partid unic s-a petrecut pe iahtul ”Luceafărul”, fost și viitor ”Nahlin” sau ”Libertatea” sub comuniști. Prilej de a blama și acum o înaltă trădare, furtul, piratarea vasului nostru, la vreme de pace, tăcerea politicienilor, inclusiv gălățeni, total insensibili la ”fleacul” din categoria ”tezaur”! N-o fi ţinut și acesta de Apărare şi de Justiție?!

Citit 1187 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 18:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.