Cum să îți scoți pălăria când nu meriți să porți pălărie?

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

M-am cam săturat de mofluzii care critică orice în jur și-i înjură pe cei ce reușesc - indirect, și în numele lor - să aducă renume orașului și țării, în loc să-și "scoată pălăria"! Sigur, sunt și destule ticăloșii, inepții și tâlhării care trebuie atacate și chiar asta dezvăluie presa. Dar și latura vieții care să ne încarce, atunci când veștile sunt excelente și nu trucate, sunt un leac ce ne-ar putea ajuta să mergem mai departe! Sunt destui care doar critică și își declară vehement neîncrederea, fără să dea ei înşişi exemplu că au înfăptuit ceva sau că măcar și-au meritat salariul la locul de muncă. De ce să ne mândrim, generoși sau cel puțin corecți, că, de exemplu, o gălățeancă este apreciată ca ambasadoare în Australia și Noua Zeelendă? Gălățeanul Adrian Bejan strălucește printre cei mai citaţi 100 autori din lume în domeniul ingineriei și a fost desemnat inginerul anului 2017 din SUA. El ne face onoarea de a se adresa gălățenilor, de multe ori - și nu întâmplător, ci pentru că ne pasă - și prin "Viața liberă". Mulți plasticieni sunt de mult în vogă în străinătate și nu uităm să îi semnalăm publicului, cel corect, ca și celui mofluz, cu proprii probleme de adaptare. Chiar și "copii" minunați de la noi câștigă premii internaționale, la matematică, fizică sau muzică. Mulți au avut nevoie de susținere financiară, însă societatea civilă sau instituțiile de profil au avut altă treabă. Poate pentru că au avut "obrăznicia" de a reuși prin propriile sacrificii și riscuri, îi ignorăm!

Unii au nevoie doar de o îndrumare la timp, de o vorbă bună, de o opinie privind drumul lor viitor. Ne facem timp? Ne interesează? Sau preferăm să vorbim despre câinii maidanezi?

Îmi amintesc de pildă despre un elev de la Colegiul Național "Vasile Alecsandri". Avea nevoie de opinia cuiva despre romanul pe care îl scrisese. Cu modele de lectură cam vechi, tânărul autor reușise însă un roman admirabil! L-am încurajat, dar m-a asigurat că doar își măsurase forțele literare - el voia să se dedice științelor. Am crezut că a fost o reacție teribilistă, însă ulterior am aflat că tânărul reușise la Harvard! Unde în primul an de studii scotea câțiva bănuți măturând, după ore, frunze. Însă, din al doilea an, pregătea studenți - americani! - din anul întâi la științe.

Acum, aflu că o altă elevă a Colegiului - și mai sunt în județ elevi notorii, chiar și la țară - a fost admisă cu nota 10 la Universitatea din Amsterdam, instituție care este pe primul loc în lume la specializarea "Media and Culture". Să dea Domnul să-şi găsească job în țară, altfel o să ne mirăm iar de ce ne pleacă, "nepatriotic", tinerii…

Citit 1094 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iunie 2021 21:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.