Pâine, circ și curent electric

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Trăim în țara în care premierul nu știe sau nu vrea să ne spună cât costă o pâine, iar ministrul de Finanțe nu știe cât este salariul minim net pe economie. În plus, ministrul Mediului tocmai a plătit regularizarea consumului facturat de energie electrică, în valoare de 1.900 de lei. Acesta recunoaște scumpirile, dar nu intră în detalii, atâta vreme cât, în piață, de cumpărături se ocupă soția, iar oficialul guvernamental are ca sarcină doar căratul sacoșelor…

Mai mult, ministrul Muncii se supără pe jurnaliștii care îi "denaturează declarațiile" și o prezintă la televizor "ca pe un monstru". Asta după ce a precizat că este "full-option în proiectul de ministru al Muncii" și l-a salvat pe colegul de la Finanțe, oferind precizările necesare privind salariul minim. În urmă cu o lună, același personaj îi ura "La Mulți Ani!" baronului sibian Samuel von Brukenthal, decedat în urmă cu două sute de ani.

Revenind în actualitate și la problemele cu adevărat serioase, datele rectificării bugetare nu sunt nici acum definitivate, iar facturile furnizorilor de energie electrică și termică ne dau fiori reci pe șira spinării încă de pe acum, pe final de vară. Premierul anticipează majorările de prețuri și le pune pe seama importurilor, a influențelor venite de pe piața europeană și pe nevoia de schimbare din zona de producție a energiei, în condițiile în care România se menține în postura de importator net.

Nici soluțiile oferite pentru compensarea facturilor în creștere nu sunt foarte limpezi. Legea de protejare a consumatorului vulnerabil ar urma să fie, ce-i drept, urgentată, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2022. În schimb, varianta de compensare a facturilor pentru cei cu venituri reduse este și ea în lucru, fiind vorba doar despre persoane aflate la limita sărăciei, sub nivelul salariului minim, apropo. Puse în fața unor situații similare, țările vestice caută rezolvări mult mai concrete, ca, de exemplu, reducerea TVA la energia electrică, așa cum procedează Spania. Numai că aflat în chingile nevoii de încadrare în ținta de deficit, bugetul României nu suportă reduceri de taxe. Cât despre reforma aparatului bugetar și eficientizarea cheltuielilor acestuia, vom auzi mai la... vară. Altă vară, pentru că cea de anul acesta a fost ocupată de o campanie electorală internă, care, într-un stat normal, era pe ordinea de zi la capitolul diverse.

Citit 1802 ori Ultima modificare Vineri, 27 August 2021 22:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.