Talibani, paralelism și lipsă de normalitate

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Scenele inimaginabile de săptămâna trecută din Parlamentul României sunt doar vârful unui aisberg ce nu ține cont de încălzirea globală. Surescitați la maximum, aleșii poporului au oferit o scenă desprinsă, parcă, din zorii democrației, cea originală din urmă cu 30 de ani. La un pas de agresiune fizică, parlamentarii au creionat o mostră de tupeu și bădărănie dusă la extrem, condimentată cu acuze infantile referitoare la necunoașterea procedurilor de lucru.
Această talibanizare a discursului politic nu e de ieri, de azi. În spațiul public românesc, virulența cu care sunt demontate argumentele oponentului dau, pe alocuri, în isterie. Recrudescența violenței de limbaj și siluirea voită a bunului-simț au devenit virtuți ale politicienilor. Miștocăreala ieftină, de bodegă, și utilizarea în exces a unor truisme pe post de adevăruri universal valabile ne populează cotidian simțurile, nouă, celor care mai încercăm să distingem mesajele coerente în tot acest vacarm fără sens.
Mai trist este, însă, că oamenii nu par a mai avea răbdare cu acest gen de comportament. Prezența din ce în ce mai scăzută a alegătorilor la urne este determinată, fără doar și poate, de o involuție constantă a clasei politice. Cei care, încă, frecventează diversele scrutine electorale fie fac parte din aceeași categorie de talibani, fie, din lipsă de repere de normalitate, se (dez)orientează către cei cu certe abilități manipulatorii.
Și mai periculos este că, din turnul lor de fildeș, politicienii nu par a fi, nicidecum, dispuși să coboare către problemele cu adevărat importante. Agenda lor de gâlceavă politică perpetuă îi îndepărtează, pe zi ce trece, de agenda firească a cetățeanului. Cu această ocazie, le oferim și o veste proastă: diferențele de abordare nu pot decât să se accentueze până când vor deveni… paralele. În spațiul redus, bidimensional, al politicii românești, paralelismul e evident, iar gesturile de normalitate, tot mai rare.
Totuși, tot în urmă cu o săptămână, Ilie Bolojan (PNL) a venit la Buzău pentru a susţine referendumul iniţiat de primarul Constantin Toma (PSD) pentru comasarea municipiului cu localitatea Ţinteşti. În sfârșit, un lucru normal. Ambii politicieni cer reforma teritorială a României, care funcționează după o împărțire din 1968, nealiniată realităţilor şi nevoilor din 2021.

Citit 791 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Septembrie 2021 01:07

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de galatean
  Miercuri, 15 Septembrie 2021 15:56
  62.231.94.***
  PSD trebuia pensionat de mult timp. Actuala situatie e o mostenire de peste 30 de ani de manipulari si furturi fara numar al lor. Acum, ca sunt in opozitie , le convine sa urle toata ziua, dupa ce zeci de ani au bagat tara sub pamant. Nu USR este de vina, ci partidele cu vechime PSD si bineinteles PNL, ca doar au coabitat o perioada destul de mare la carma tarii. Aparitia unur partide noi in parlament nu poate fi decat benefica. Hotii sa nu mai strige toata ziua ,,Hotii !!!,,.
  0
  1
  Raportează
 • postat de vreau sa gresesc
  Miercuri, 15 Septembrie 2021 13:17
  89.39.81.***
  astazi intr-o brutarie-patiserie din tig.1 am vazut cresterea tuturor produselor cu 50 bani. covrigul de 1 leu era 1,5 iar toate produsele de patiserie ce aveau pret de 3,5 azi aveau 4. si e doar inceputul unei mari crize economice ce va lovii mare parte a populatiei. pe linga cresterea energiei electrice si a gazelor ce vor creste enorm preturile la orice produs alimentar sau de stricta utilitate, a facturilor vom avea din pacate si o mare criza in domeniul sanitar. pentru ca oameni dispusi sa se imbolnaveasca, sa se epuizeze, sa uite de familia lor sint din ce in ce mai putini. va urma o perioada in care se va dovedii, din pacate, reala sintacma: scapa cine poate!
  1
  2
  Raportează
 • postat de roman verde
  Miercuri, 15 Septembrie 2021 08:37
  165.225.200.***
  Schimbarea incepe de la noi. Nu putem cere altora sa se comporte diferit cand noi insine nu suntem toleranti, nu avem rabdare, nu ne implicam civic si asteptam sa ni se dea, sa ni se faca deoarece "platim taxe". Parlamentarii romani sunt doar o imagine fidela a ceea ce suntem si ceea ce ne dorim: prost crescuti si circ ieftin.
  0
  11
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 15 Septembrie 2021 08:17
  86.124.200.***
  Aruncarea USR peste gard si refacerea aliantei cu PSD este un tren care vine, de la alegeri incoa' Cine nu l-a auzit venind, problema lui !
  1
  7
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro