44 la sută - aproape jumătate!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

De mai mulţi ani, Consiliul Judeţean premiază (cu bani buni!) elevi de la ţară - anul acesta, chiar 116 - care intră cu medii peste 9.00 la licee. Adică, la oraş. Dacă un 10 la şcoală într-o comună poate însemna 6 sau 7 în şcoli urbane, admiterea este o dovadă clară a măiestriei profesorului şi a unui mediu familial bun, pe lângă calitatea copiilor.

Când eram şi eu elev într-o şcoală severă, învăţând lucruri importante, dar şi fleacuri, cu profi ce mă ţineau cu mâinile la spate şi mă forţau să memorez şi multe date inutile, dar nu îmi umpleau ghiozdanul cu nişte cărţi uriaşe, cu poze mari şi uneori greşeli la fel de mari, cum se întâmplă acum, jinduiam să trăiesc şi eu... titlul unei cărţi verniene, "Doi ani de vacanţă"... Acum, elevii au avut parte de două săptămâni de vacanţă forţată. Cu recuperare! Şcoală cu du-te - vino! Copiii trebuie să îndure astfel nu duşmanii ţării, ci ministerul, politicienii!

Am urmărit mai multe lecţii on-line, unele clar sforăitoare, văzând prin ce pot trece micuţii într-o şcoală uneori formală. Un fel de "you were all just bricks in the wall" - "ați fost doar cărămizi în perete", aşa cum cânta Pink Floyd.

Am fost martor, într-o Zi a Culturii Naţionale - chiar în ziua de naştere oficială a lui Eminescu -, când un elev fusese lăsat să documenteze (singur) biografia Poetului, el descărcând date fără diacritice, astfel încât academicianul Iosif Vulcan (întemeietorul revistei "Familia", care acum... şi-a pierdut autonomia, o "soluţie" a Consiliului Judeţean Bihor, a unor consilieri... trecuţi prin şcoală, nu-i aşa?) ajungea "nasul", nu "naşul literar" al lui Eminescu. Am fost însă surprins că tânăra profesoară a puştiului, iubită de elevi, care, se vedea, preda cu vocaţie, nu ştia... ce înseamnă "naş literar"! Presupunea doar că... Vulcan se purta precum o rudă iubitoare faţă de tânărul poet!

Doamna, rezultat al şcolii româneşti din vremea a două regimuri politice antagonice, duce mai departe defecţiunile produse de profesorii de profesori. Păi, dacă un profesor cu drag de copii poate să ajungă în astfel de situaţii jenante, ce să mai zic despre cei îmbâcsiţi, plictisiţi, care citează din citatele altora? Cine i-a produs pe cei 44 la sută de elevi  analfabeţi funcţional? Şi ce pretenţii poţi avea la profesorii de ţară, mulţi navetişti? Şi totuşi, am întâlnit în aceşti ani foarte mulţi elevi şi din mediul rural învăţaţi bine să descopere singuri, să gândească, să vorbească elevat, să-i abordeze cu mult curaj şi decenţă pe maturi! Poate că "românul s-a născut poet", dar nu toţi românii... înţeleg ce scriu!

Citit 1652 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Noiembrie 2021 23:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.