... "şi-o să plouă cu cârnaţi"

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

N-a fost să fie, gonită de pandemie şi în acest an, partea laică, de vară, a Sărbătorilor Galaţiului, astfel că acestea au rămas tot "pe stil vechi", de iarnă; noroc că-i călduţ! Astfel, începute pe 26 noiembrie şi până pe 1 Decembrie, când e Ziua Naţională, avem iar parte de Târgul de Sfântul Andrei, cu meşteri populari, bucate tradiţionale - acum fără fum de mici, fără bere şi vin fiert...

Apoi, vine şi Ziua Naţională, sub posibila ameninţare a tulpinii super-mutante Omicron! Cu numai 200 de participanţi îngăduiţi în pieţele marilor oraşe, poate mai puţin decât organizatorii (dar oare vor veni şi acei 200, înfruntând atâtea dileme?). În tot cazul, ca un câştig sigur, vom scăpa de interminabilele şi ipocritele discursuri. Apar însă şi evenimente (oferite de entităţi culturale) parcă mai generoase ca de obicei şi tocmai în spaţii închise, acolo unde comozii nu se ascund după COVID-19, ca să facă... mai nimic.

Vor fi depuneri discrete de coroane de flori. Cu unele excepţii, fasolea şi cârnaţii... live, "tradiţionali", vor înlocui sensul unirii frăţeşti de odinioară şi cine îşi închipuie că se va înfuleca oarece având masca pe nas şi gură? E drept, astfel de serbări lejere, care salvează cât de cât şi HORECA, afectată grav, se desfăşoară chiar şi printre românii din diaspora, inclusiv cu picnic de Ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale - "Ce e rău şi ce e bine"?

Cu ce ne lăudăm, însă, de Ziua Naţională, după sacrificiile din vechi ale românilor păsători? Cu artişti, oameni de ştiinţă şi sportivi de talie internaţională. Dar, proaspăt, şi cu scandalul furtului de combustibil, de două milioane de dolari, de la baza americană de la Kogălniceanu. Sau cele vreo 370 de mandate de aducere ale unor acuzaţi de trafic de persoane şi de minori!

Decisă în cabinetul patriotului Vasile Goldiş ("părintele patriei" - îl caracteriza Goga!), convocarea Marii Adunări Naţionale din duminica de 1 Decembrie 1918, a peste 120.000 de români din toată ţara, înfrunta la Alba Iulia, oraş cu 10.000 de suflete, ucigaşa gripă spaniolă care era să o ucidă şi pe regină. Neîncrederea în abia inventatele vaccinuri anti-tifoide făcuse foarte multe victime printre români şi în timpul războiului - ca şi acum! Doar că atunci, cu mai puţină democraţie, s-au luat măsuri dure.

Ameninţarea morţii nu te îmbie la sărbătoare. Când s-a "anunţat" prima oară Sfârşitul Lumii, omenirea a rupt-o în petreceri deşănţate, că tot pierea. După aceea, nici în Apocalipsă n-am mai avut încredere.

Citit 1473 ori Ultima modificare Luni, 29 Noiembrie 2021 22:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.