Chilipiruri pentru deranjul nostru

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Acum, ar fi normal, dar şi demn, să şi merităm chilipirurile care ne tot vin în urma nenorocirilor războiului de peste graniţă! Fără să mişcăm un deget, Galaţiul tinde să ia locul Odesei comerciale, Dunărea se animă din nou cu barje! Sigur, am trimis ajutoare în ţara vecină - unde trăiesc şi români din fosta România Mare! Desigur, generozitatea oamenilor simpli şi a instituţiilor noastre a uimit lumea. Însă a contat în primul rând faptul că am ajuns un tampon între Est şi Vest, cu deranjul respectiv, deci Occidentul se grăbeşte să ne ajute... să îl ajutăm! Nu m-ar mira să vină vremea în care state occidentale care, precaute, nu trimit şi armament Ucrainei, să ne şi asfalteze ori să ne lărgească drumurile, pe care să ruleze apoi transporturi pentru ucraineni!
Franţa ne donează un radar sofisticat, pentru apărarea, nu numai a noastră, împotriva rachetelor ruseşti, poate iraniene sau...  extraterestre, în viitor. Ne pune astfel la dispoziţie, la Capul Midia, un radar împotriva rachetelor, în stare să şi riposteze vreunui atac. Sistemul MAMBA se alătură astfel scutului antibalistic NATO de la Deveselu şi sistemului de rachete Patriot al Armatei Române.
Total paşnic - dacă trecem cu vederea că acum câţiva ani state precum Franţa voiau chiar să închidă, pentru a preveni posibile accidente, centralele nucleare -, americanii ne trimit un reactor atomic de mici dimensiuni, care să fabrice curent electric pentru zeci de mii de locuinţe din România! Pentru "a deveni lider în amplasarea securizată și sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni", Politehnica din Bucureşti va pregăti şi învăţarea modului de utilizare sigură a tehnologiei, căci, dacă era doar după capul nostru, cu "merge şi-aşa", mai întâi porneam reactorul şi abia apoi învăţam cum se foloseşte!
Istoria, iată, se tot repetă cu noi, de aceea se cuvine să descifrăm şi să nu ne uităm trecutul. După un alt război susţinut global tot împotriva Rusiei, Războiul Crimeei, la 1853, conflict aproape mondial alimentat inclusiv de rivalitatea porto-franco de la Galaţi cu acela din Odesa, România ajungea primul stat naţional din Europa, înainte chiar de Italia şi Germania. Sigur, am avut un diplomat extraordinar, precum mult prea puţin studiatul Negri, gălăţean prin adopţie, conducători abili, însă ce a contat a fost în primul rând, ca şi acum... geografia: un stat tampon puternic aici, la Gurile Dunării, asigura libera circulaţie a mărfurilor pe fluviu, spre strâmtori, pentru Occident, şi era o oprelişte împotriva nesătulului Imperiu Ţarist. Ca şi acum, era de aşteptat ca românii să fi şi meritat interesul general...

Citit 1076 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2022 18:31

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de florin
  Miercuri, 25 Mai 2022 08:30
  86.124.200.***
  ''Fără să mişcăm un deget, Galaţiul tinde să ia locul Odesei comerciale''
  Tocmai ca nu miscam un deget si nu am miscat Galatiul nu poate deveni Odesa comerciala!
  Prin portul Galati in anul 2021 a trecut 2 milioane tone de marfa.Prin Odesa a trecut undeva la 40 milioane de tone!Si milioane de calatori!Noi nu stim ce vorbim!Un singur terminal are 5000 metrii patrati!!!!Portul Galati are undeva la 1000 metrii patrati in total!Iar ca sa va dati seama de dezastrul care s-a intimplat in portul Galati trebuie sa ne aducem mereu aminte ca Moldova cu al ei port Giurgiulesti care are undeva la 500 de metrii iesire la Dunare donata de Ucraina a avut un trafic de patru ori mai mult ca in portul Galati!!Un port care a aparut la Dunare tocmai din cauza politicienilor romani care nu au avut niciodata in cap sa dezvolte porturile Galati si Braila!Portul Giurgiulesti a fost construit si se continua dezvoltarea lui incepind cu anul 2009!Galatiul din 2009 nu face altceva de cit licitatii si studii de fezabilitate!In concluzie marfurile romanesti vor fi sacrificate iar prin porturile de la Dunare vor trece doar marfuri pentru si din Ucraina pina cind vom reusi sa marim capacitatea porturilor!Si va fi de durata!!!!!!!
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.