"La voi în România"

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

S-a petrecut întru cele veşnice domnul Dan Lilion Gogoncea, un constructor curajos de viitor. A atras, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, fonduri europene, a reînfiinţat Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură la Galaţi, punând umărul şi la fondarea Camerei de Comerţ a României, aşa cum, odinioară, Urechia fonda Academia şi genera Ateneul!

Deputatul Gogoncea bătea drumuri europene, însă, spre deosebire de mulţi alţi călători pe banii statului (dumnealui nici nu apela la astfel de finanţări, ca să nu-i iasă vorbe), a revenit cu modele, inspiraţii, învăţăminte din Occident! De multe ori ne povestea că ajungea la Bruxelles pentru vreo sesiune şi pleca imediat înapoi cu avionul, fără a apuca să vadă nimic din atracţiile turistice de acolo.

Sătul de lentoarea, obtuzitatea, lipsa de viziune şi lenea altor factori de decizie gălăţeni, obişnuia să spună, cu umor, din care răzbătea, însă, sarcasmul şi dezamăgirea, "la voi în România".

Îmi amintesc şi cum a demolat gardul "vilei lui Ceauşescu", creând un parc folosit cu drag şi de mirii Galaţiului...  Deşi al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, a chivernisit atâtea şi atâtea domenii!

Mare păcat că tot pierdem astfel de oameni de concepție şi de mare curaj, lăsând locul unor politicieni interesaţi doar de propriul lor câştig şi păgubitori!

Unde mai este frumoasa nebunie a întemeierii, curajul? Rar, rar de tot, întâlnești inițiative!  Iată, pe o Dunăre pustie de nave de croazieră, cu excepţia celor austriece, un gălăţean a întemeiat o cursă. A cumpărat o navă (veche din anii '60) şi a echipat-o. Fostul navigator ştie cu ce se mănâncă astfel de curse şi a încercat anul trecut să acopere Delta, fascinantă pentru străini. Ba şi Ismailul şi frumoasa Odesă. Războiul a barat, însă, unele destinaţii şi aflăm acum că nava sa bate fluviul până la Belgrad, cu vizitarea împrejurimilor unor porturi de escală şi cu distracţii la bord. Sigur, un bilet pe şase zile costă cât un salariu frumuşel, dar omul mai strânge bani, iar măcar cei avuţi au la dispoziţie o ofertă de zile mari. Investitorul este gălăţean, dar nava sa... nu opreşte şi la Galaţi. Păi, ce am oferi noi special, ca spectacole şi bucătărie specifică, unor turişti români şi străini sofisticaţi? Asta cade în sarcina autorităţilor.

Dar nu numai autorităţile, ci şi particularii pot aduce un plus de valoare și crea atracţii turistice. Tocmai am revenit de la o reconstituire istorică din Bulgaria. Într-un sat micuţ, Neofit Rilski, un investitor a ridicat 22 de clădiri uriaşe: palate romane, cetăţi medievale şi sate neolitice, a pus marmură, lemn, statui din bronz şi din marmură, personaje perfecte din silicon! Iată că se poate!

Citit 1728 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 19:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.