Un sistem de sănătate bolnav

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vestea Ministerului Sănătății că și persoanele fără asigurare medicală se vor putea înscrie pe listele medicilor de familie și să beneficieze de un set minimal de servicii medicale pare cum nu se poate mai bună pentru o populație secerată de probleme medicale care ar putea fi destul de ușor prevenite sau tratate într-un stadiu incipient. Partea despre care însă nimeni nu vorbește este că România are un sistem de sănătate atât de șubrezit, încât orice astfel de inițiativă are mari șanse să se poticnească încă de la început.
Putem lua doar exemplul județului Galați, pentru că el este exemplificativ, în mai mare sau în mai mică măsură, pentru întreaga țară. Rețeaua de medici de familie din județul Galați suferă de o gravă lipsă de personal, dacă ne raportăm la totalul populației județului.
Sunt comune, precum Bălășești, Buciumeni, Poiana sau Jorăști, unde nici măcar nu există medici de familie. Locuitorii din satele respective fie merg în comunele învecinate pentru problemele medicale de care suferă, fie aleg să trăiască cu boala atât cât se poate. Vorbim în principal de oameni în vârstă, care au cel puțin un diagnostic de boală cronică și care, în lipsa unei monitorizări medicale periodice, ajung să sufere inutil și să se stingă înainte de vreme.
Dincolo de comunele unde dispensarele medicale zac cu lacătul pe ușă, sunt și câteva zeci de localități care au deficit de medici de familie. Vorbim nu doar de sate, ci și de orașe. Doar în municipiul Galați, spre exemplu, datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate arată că avem un deficit de 52 de medici de familie.
Absolvenții de Medicină care aleg, ca specializare, Medicina de familie, caută să-și deschidă cabinete tot în zonele urbane, fugind de satele izolate ale județului. Astfel, este de așteptat ca accesul la asistență medicală de bază în comunele din județul Galați să devină și mai precar, în anii viitori.
În astfel de condiții, fără a mai vorbi de birocrația excesivă care le blochează uneori activitatea medicilor de familie, a vorbi despre prevenție în rândul populației este doar o discuție goală. Ce să mai vorbim despre educație medicală sau despre alte ”mofturi”?
Oficialii din Ministerul Sănătății știu foarte bine toate aceste probleme. Astfel, faptul că anunță includerea românilor neasigurați pe listele medicilor de familie, fără a anunța măcar și o măsură care să rezolve sau măcar să reducă problema de fond,  arată că avem de-a face cu o altă măsură pur electorală, praf în ochii mulțimii.

Citit 1229 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2022 19:16

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de marr
  Vineri, 19 August 2022 19:27
  86.124.200.***
  Da da ... sa vezi ce o sa te tina domnu' doctor langa usa ca pe ultimul boschetar ...si o sa-ti spuna ca Prioritate au cei cu Asigurare . Oare mai crede cineva in Binele promis de politicieni ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 19 August 2022 09:28
  86.124.200.***
  Ministerul Sanatatii sa spuna clar care este pachetul de baza pentru un pensionar care a muncit 40 de ani,a platit timp de 40 de ani CASS,impozit pe salariu si acum la pensie are si impozit si CASS de platit pina la moarte!Pentru ca nu mi se pare normal ca un om care a platit toata viata si plateste in continuare asigurarea de sanatate sa nu beneficieze de un pachet de baza care sa fie mai complet ca a unei persoane de aceeasi virsta care nu a platiti din diverse motive CASS si impozit!Macar sa nu fie pus la coada cu cei care nu au platit!Sa aiba PRIORITATE!!!!
  1
  8
  Raportează
 • postat de un observator
  Vineri, 19 August 2022 08:08
  193.230.156.***
  Adevărul este că hîrțogăria românească a zăpăcit pe toată lumea, inclusiv în sănătate: dacă ești salariat și ai o problemă medicală îți trebuie adeverință de la angajator, apoi te programezi la medicul de familie, primești o trimitere de la medicul de familie, care este valabilă 30 de zile, apoi dacă e cazul te programezi la medicul specialist, dacă trimiterea expiră în cele 30 de zile te duci iar la medicul de familie pentru altă trimitere, apoi cardul de sănătate este expirat de ceva ani, așa că te descurci cum poți. Analizele medicale sunt altă poveste, stai la coadă dacă sunt bani, scuzați... fonduri lunare. Eu sunt pățit. Mă străduiesc să pun deoparte bani pentru analize, apoi decât să aștept 6 luni pentru consult merg la o clinică privată. La stat, adică în galați nu prea e mare brânză. Asta pățește salariatul în galați. În altă parte este altceva. Vreau să plec din galați. Sănătate tuturor.
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.