Un sistem de sănătate bolnav

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vestea Ministerului Sănătății că și persoanele fără asigurare medicală se vor putea înscrie pe listele medicilor de familie și să beneficieze de un set minimal de servicii medicale pare cum nu se poate mai bună pentru o populație secerată de probleme medicale care ar putea fi destul de ușor prevenite sau tratate într-un stadiu incipient. Partea despre care însă nimeni nu vorbește este că România are un sistem de sănătate atât de șubrezit, încât orice astfel de inițiativă are mari șanse să se poticnească încă de la început.

Putem lua doar exemplul județului Galați, pentru că el este exemplificativ, în mai mare sau în mai mică măsură, pentru întreaga țară. Rețeaua de medici de familie din județul Galați suferă de o gravă lipsă de personal, dacă ne raportăm la totalul populației județului.

Sunt comune, precum Bălășești, Buciumeni, Poiana sau Jorăști, unde nici măcar nu există medici de familie. Locuitorii din satele respective fie merg în comunele învecinate pentru problemele medicale de care suferă, fie aleg să trăiască cu boala atât cât se poate. Vorbim în principal de oameni în vârstă, care au cel puțin un diagnostic de boală cronică și care, în lipsa unei monitorizări medicale periodice, ajung să sufere inutil și să se stingă înainte de vreme.

Dincolo de comunele unde dispensarele medicale zac cu lacătul pe ușă, sunt și câteva zeci de localități care au deficit de medici de familie. Vorbim nu doar de sate, ci și de orașe. Doar în municipiul Galați, spre exemplu, datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate arată că avem un deficit de 52 de medici de familie.

Absolvenții de Medicină care aleg, ca specializare, Medicina de familie, caută să-și deschidă cabinete tot în zonele urbane, fugind de satele izolate ale județului. Astfel, este de așteptat ca accesul la asistență medicală de bază în comunele din județul Galați să devină și mai precar, în anii viitori.

În astfel de condiții, fără a mai vorbi de birocrația excesivă care le blochează uneori activitatea medicilor de familie, a vorbi despre prevenție în rândul populației este doar o discuție goală. Ce să mai vorbim despre educație medicală sau despre alte ”mofturi”?

Oficialii din Ministerul Sănătății știu foarte bine toate aceste probleme. Astfel, faptul că anunță includerea românilor neasigurați pe listele medicilor de familie, fără a anunța măcar și o măsură care să rezolve sau măcar să reducă problema de fond,  arată că avem de-a face cu o altă măsură pur electorală, praf în ochii mulțimii.

Citit 1457 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2022 19:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.