De scumpiri scapă cine poate?

De scumpiri scapă cine poate?
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Românii au parte de multe vești ”bune”. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWh în iulie, de patru ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Asta și în condițiile în care cota de piaţă a PZU a fost de 52%, faţă de 41% în iulie 2021. PZU este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu livrare în ziua următoare celei de tranzacţionare. Inutil de spus, că aceste evoluții se vor regăsi și în facturile viitoare. 

După ce au ratat o compensare rațională a facturilor la electricitate, guvernanții au ”beneficiat” de o imagine ușor apocaliptică, descrisă de CEO-ul unuia dintre cei mai mari consumatori energetici. Președintele CA de la Alro Slatina a ținut să descrie iarna viitoare ca fiind una cumplită, cu preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile. În paralel, președintele interimar al Senatului se stropșește, cel mai probabil pe bună dreptate, la reprezentanții ANRE, acuzându-i că ”stau pe bani mulți”. Pe de altă parte, Alina Gorghiu a menționat că aşteaptă ca autoritatea de reglementare ”să-şi onoreze fişa postului şi să vină în comitetul interministerial cu propuneri bune pentru sectorul energetic, iar Ministerul Finanţelor să vină cu impactul acelor măsuri, împreună cu Ministerul Energiei”, urmând a fi adoptate soluţii pentru consumatori, recunoscând indirect că, până în prezent, au fost doar încercări, ca să nu spunem bâjbâieli.

Ca bonus pentru anul viitor, noul sistem de impozitare a proprietăților imobiliare, raportat la grila notarială, va conduce, cel mai probabil, la scumpiri consistente. Mai concret, asumată prin PNRR, reforma fiscală din România trebuie să cuprindă măsuri cu privire la alinierea valorii impozabile la cea de piață. Specialiștii au generat deja simulări în acest sens, iar pentru un apartament de trei camere din Capitală, construit după 2010, ar urma ca impozitul să crească cu cel puțin 50 la sută, până spre 400 de lei. Totuși, până la actualizarea grilelor notariale, este greu de făcut estimări corecte. În plus, trebuie să așteptăm deciziile autorităților locale în acest sens. Chiar dacă au mai rămas patru luni până în 2023, ca de obicei, timpul nu lucrează în folosul nimănui. Mai ales în astfel de chestiuni extrem de sensibile, cu impact  direct asupra oamenilor și companiilor, mai ales că de scăpat de scumpiri, nici nu se pune problema.

Citit 1423 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 16:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.