Dom` Popescu, umblăm și noi la plafon?

Dom` Popescu, umblăm și noi la plafon?
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe piața internațională, prețul gazelor naturale a cunoscut o scădere accentuată, cel puțin în ultima lună. Meteorologii prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor și acest fapt pare să ajute Europa să evite reducerea stocurilor de gaze și să determine o scădere constantă a prețurilor către firme și populație. În plus, statele vestice au reușit să înlocuiască parțial livrările de gaze din Federația Rusă cu gaz natural lichefiat, fapt ce a condus la o reducere cu aproximativ 47 la sută a prețului, doar în luna decembrie.

România nu urmează însă trendul european, din cauza plafonării introduse prin ordonanță de urgență, în primăvara acestui an. Într-un moment în care cuvântul la ordinea zilei era incertitudine, ca să nu spunem îngrijorare, poate că această măsură a avut rostul ei. În prezent, însă, experții arată că plafonarea face mai mult rău decât bine, menținând, spre exemplu, costul unui metru cub de gaz livrat în gospodăriile românilor la peste trei lei, cu tot cu TVA.

La Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, aceste evoluții internaționale par să nu dea de gândit. După ce, la finele anului trecut, Cabinetul Ciucă a găsit de cuviință să supraimpoziteze, din nou, sectorul energetic, puțini au fost cei care au realizat că, pe de o parte, reglementarea vine în contradicție cu principiile fiscalității, stabilind un impozit retroactiv, iar, pe de altă parte, companiile găsesc întotdeauna soluții de transfer a costurilor suplimentare către consumatorul final și vor amâna investițiile.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș spune că, din punctul său de vedere, un impozit suplimentar pe un profit deja obținut este aplicare retroactivă a legii. În plus, deși supraimpozitarea ar fi legată de aplicarea unui Regulament al UE, acesta vorbește de impozitarea profiturilor excepționale, cu minimum 33%, nu cu 60%. "Iar noi deja aveam niște impozite suplimentare, care puteau fi considerate că deja depășesc 33%", a arătat același avocat, specializat pe probleme de fiscalitate.

La rândul său, expertul în energie Dumitru Chisăliță, arată cu argumente logice, aproape aritmetice, de ce Guvernul ar trebui să ia în reconsiderare plafonarea prețului gazelor de pe piața internă, mai exact coborârea nivelului acesteia, în contextul în care posibila reducere a facturilor este blocată artificial. "Cu așa guvern, nu mai avem nevoie de dușmani", crede Gabriel Biriș, adăugând că ne confruntăm cu un val de populism antieconomic, iar nouă nu ne rămâne decât să ne întrebăm cum și la ce se gândesc cei din Ministerul Energiei.

Citit 1325 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2023 16:17

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Economie de piață, la mișto
    Duminică, 08 Ianuarie 2023 14:47
    109.166.135.***
    Logic și dacă tot o tragem cu ,,economia de piață'', prețul ar trebui să scadă la gaze, dar nimănui nu-i convine să scadă prețul sub plafonul de preț impus, chiar și la stat pentru că s-a înmagazinat gaz la un procent ridicat, cică 98%, la un preț ridicat, preț de vârf în perioada când UE era disper
    0
    0
  • postat de paloma
    Duminică, 08 Ianuarie 2023 11:59
    5.13.144.***
    Sunt un frustrat nenorocit, dar iubesc nespus Viata libera!
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 23:45
    5.13.144.***
    Citesc cu mare interes Viata Libera
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 08:36
    86.124.200.***
    Domnilor faptul ca ministrul de resort are afaceri cu OMV este știut!Faptul ca oameni din toate partidele au afaceri cu jucătorii de pe piața energiei se știe!Probabil după ce în acest an vor dispărea industrii întregi ne vom reveni!Sau nu!!!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.